RKC Waalwijk sleept in slotfase gelijkspel uit het vuur tegen FC Groningen

19 januari 2014 om 00:55 • Aangepast 22 november 2020 om 02:11
De gezichten bij de voetballers van RKC Waalwijk stonden zaterdagavond niet vrolijk. Een 1-1 gelijkspel tegen FC Groningen is geen gek resultaat om de competitie mee te hervatten. Zeker omdat RKC 75 minuten lang weinig te vertellen had. Maar in de slotfase zat er veel meer in voor de ploeg van coach Erwin Koeman.
Profielfoto van

In de eerste helft waren Groningen en RKC gelijkwaardig. De thuisploeg dreigde een paar keer via Aurélien Joachim en FC Groningen kreeg kleine kansjes via Michael de Leeuw en Filip Kostic. Na een halfuur brak De Leeuw de ban. Hij tikte een voorzet van rechts van debutant Hans Hateboer binnen, tot woede van RKC-verdediger Kenny van Hoevelen. "Wíj krijgen een corner en de bal gaat langs de andere kant binnen!"
Vlak voor rust kreeg De Leeuw nog een schietkans, maar de bal hobbelde net naast het doel van Arjan van Dijk.
Fraaie actie BraberIn de tweede helft bracht RKC-coach Erwin Koeman de meer aanvallend ingestelde Robert Braber in het veld voor middenvelder Peter Jungschläger. Dat zorgde voor wat meer dreiging, maar het duel kantelde pas echt na de rode kaart die Hateboer twintig minuten voor tijd kreeg. Hij haalde RKC-verdediger Rémy Amieux onbesuisd neer. Met een man meer werd Groningen teruggedrukt.
Toch viel de gelijkmaker pas acht minuten voor tijd. Na een fraaie actie van Braber kreeg Maikel Kieftenbeld de bal in het strafschopgebied tegen zijn hand. Evander Sno benutte de penalty.
Stiftbal"Ik dacht dat Kieftenbeld de bal al met zijn hand aanraakte toen hij in eerste instantie kwam inglijden", blikt Braber terug. "De bal bleef echter liggen. Toen nam ik hem mee en wilde ik hem stiften naar de tweede paal. Daar zag ik Evander Sno lopen. De stiftbal raakte echter precies Kieftenbeld. Dat was een beetje gelukkig, maar wel een penalty."

BalenToch stapten de RKC'ers niet met lachende gezichten van het veld. "Als je de eindfase ziet, tegen tien man... Toen kregen we echt nog hele goede kansen", verklaarde Robert Braber na afloop aan Omroep Brabant. "Dáárom balen we. Maar als je de hele wedstrijd ziet, waarin we zo lang 0-1 achter staan, dan moet je blij zijn met dit gelijkspel."