'Pennymeisjes' mede schuld van sluiting Hippisch Centrum in Deurne

DEURNE - De sluiting van het Nederlands Hippisch Centrum (NHC) in Deurne komt in de paardensportwereld niet onverwacht. Opleiders en manegehouders spreken van een daling van het niveau van de opleiding door 'Pennymeisjes'.
Donderdag werd bekend dat dé paardensportopleiding in Nederland gaat sluiten. Helicon, de koepel waar de school onder valt, noemt een teruglopend leerlingenaantal en een oplopend financieel tekort als belangrijkste redenen voor de sluiting.

'Iedereen mag er naar binnen'
Opleiders en manegehouders zien ook andere oorzaken voor de malaise bij het NHC. Topruiter Piet Raijmakers uit Asten: "De opleiding is veel te groot geworden en er is geen strenge selectie meer. Iedereen mag er maar naar binnen, ook leerlingen die eigenlijk de kwaliteiten missen."

Maria Meulendijks van de gelijknamige manege in Heeze beaamt dit. "We krijgen vanuit Deurne stagiaires die slechter rijden dan de gemiddelde manegeleerling. Sommigen zijn zelfs bang voor paarden."

'Zwaar werk'
Pennymeisjes worden ze genoemd, de leerlingen die denken dat de paardensportopleiding iets voor hen kan zijn omdat ze van paarden houden en denken dat werken met paarden wel iets voor hen kan zijn.

"Ze hebben het idee dat ze dan met paarden mogen knuffelen, maar werken met paarden is zwaar werk en het betekent ook stallen uitmesten en schoonmaken," zegt Maria Meulendijks.

Verlies voor paardensportwereld
Piet Raijmakers vindt sluiting van het Hippisch Centrum in Deurne een verlies voor de paardensportwereld. "Deurne had altijd een hele goeie naam, je wist dat er kwaliteit vandaan kwam. Het was dé opleiding voor iedereen die droomde van een internationale carrière."