Made in China: de Peperbus van Bergen op Zoom

HALSTEREN - Pittoreske miniatuurstadjes met sneeuw op de daken, verlichte huisjes en een treintje. Ze zijn hartstikke populair. De idyllische mini-dorpjes worden ook steeds levensechter. Een fabriek in China maakte drie toonaangevende gebouwen in Bergen op Zoom na: de Peperbus, de gevangenpoort en het oude stadhuis van Halsteren. En het is een regelrechte hit.
Het begon allemaal toen een medewerker van de Intratuin in Halsteren foto's van de markante gebouwen naar het atelier in China bracht. Daar maakten ze op bestelling alles levensecht na. Vorige maand kwamen de miniatuurtjes in de winkel en er ontstond een run: de 1200 exemplaren vlogen de winkel uit. Er is nu een wachtlijst van klanten die er ook een willen bestellen. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een nieuwe lading. Als het klaar is brengt een vrachtvliegtuig alles snel naar de Scheldestad.

Hollands Glorie
Volgens het tuincentrum Intratuin is het al jaren een trend dat 'Hollands glorie' in het klein wordt nagebouwd. Dat samen met de liefde van Bergenaren voor hun stad, zorgt er voor dat de gebouwtjes niet aan te slepen zijn.

Bergenaren omarmen de monumentjes meer dan je je kunt voorstellen: het tuincentrum heeft al klanten gesproken die zelf een klein boerenkieltje hebben gemaakt voor de Peperbus. De Sint Gertrudiskerk is tenslotte ook een van de vastenavond-symbolen van Bergen en verkleden dat zit ze daar in het bloed. 

Duizenden Bergenaren hebben thuis wel iets dat met de 'vastenavend' te maken heeft, zoals een carnavalseske mini-Peperbus, een porseleinen krab bij de voordeur of een poppetje van de heks Wana aan de muur.