Overleven op de straat: 12-jarige Guus en zijn ‘Swaggah Girls’ maken verkeersrap

ZIJTAART - 'Guus & the Swaggah Girls' is de hippe rapalias van Guus van Hoof, Lieke van de Rijdt en Bieke van Hoof uit Zijtaart. De drie twaalfjarigen maakten een rap over goed opletten in het verkeer. Een rapnummer over het leven op de straat dus, maar dan net ietsjes anders.
De rap is een initiatief van Stichting Plattelandsjongeren, dat in samenwerking met Veilig Verkeer Noord-Oost Brabant rapworkshops aan Brabantse kinderen geeft. Het doel is kinderen op een leuke manier aan het denken te zetten over verkeersveiligheid. De prijs was extra motiverend: de leukste rap kon een opname in studio Artichoque in Tilburg winnen.Swaggah Girls
Die eer was volgens de jury aan Guus, Lieke en Bieke, die bij het schrijven van het liedje werden geholpen door twee echte rappers. De opvallende podiumnaam werd echter geopperd door het drietal zelf, vertelt Nena van den Oever van Jong Nederland in Zijtaart. "De mannen die de rapworkshop gaven kwamen uit Utrecht en hadden rappen echt als levensstijl. Dat was voor de kinderen een behoorlijke cultuurshock. Een woord als 'flow', tja, dat kent een kind uit Zijtaart niet."

Met de term swag, straattaal voor 'cool', waren de kinderen verrassend genoeg wél bekend. "Het was heel grappig, want de kinderen kwamen uit het niets met de naam 'Guus & the Swaggah Girls' aanzetten. De begeleiders konden zich daar prima in vinden."