Video

Legendarische sterrenwacht Simon Stevin gaat weer open als sterrenwacht Tivoli

12 november 2013 om 20:10
nl
Opwindend nieuws voor liefhebbers van sterrenkunde: volgend voorjaar gaat de legendarische Hoevense sterrenwacht Simon Stevin weer open. De sterrenwacht gaat vijf jaar na de sluiting verder onder een andere naam en op een andere locatie.
Geschreven door

Ruim vijftig jaar na het vertrek van de sterrenwacht Simon Stevin uit het Jezuïetenklooster in Oudenbosch naar Hoeven, komen kijker en koepel weer terug op voormalige broederhuis.In 2014 gaat de sterrenwacht open onder de naam Sterrenwacht Tivoli
Maxotovkijker Zakenman Herman Vissia is één van de initiatiefnemers die de oude sterrenwacht nieuw leven wil inblazen. De originele Maxotovkijker van de sterrenwacht in Hoeven keert deze week al terug op de plek waar het allemaal begon: het voormalige Jezuïetenklooster in Oudenbosch. De loodzware koepel volgt later. De kijker ligt nu nog opgeslagen in de gesloten sterrenwacht Quasar.
Op- en ondergang van Simon Stevin De eerste publiekssterrenwacht in Nederland werd in 1961 in Oudenbosch opgericht op initiatief van twee broeders van Saint-Louis. De naam: Volkssterrenwacht Simon Stevin.
Het publiek toonde zoveel belangstelling voor de sterrenwacht, dat die in 1969 verplaatst werd naar een eigen terrein aan de Bovenstraat in Hoeven. De koepel op de kloostertoren werd ontmanteld en naar Hoeven overgebracht, samen met alle apparatuur.
In 2008 ging de deur in Hoeven definitief op slot, omdat de belangstelling voor astronomie steeds meer afnam.
GeldVoor de volledige restauratie van het gebouw van de sterrenwacht heeft de nieuwe stichting ruim 600.000 euro nodig: "We hebben pas 25.000 euro binnen", zegt Herman Vissia. "Maar dit is genoeg om in 2014 een start te maken. Later volgt de rest wel. Eerst beginnen."
Sterrenwacht Tivoli gaat in het voorjaar van 2014 open.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.