Provincie roept hulp omwonenden in bij toezicht op bedrijven

DEN BOSCH - De provincie wil mensen die in de buurt van een bedrijf wonen betrekken bij het toezicht op die bedrijven. Binnenkort krijgen 15.000 omwonenden een brief waarin gevraagd wordt of ze daarvoor voelen. De provincie denkt dat toezicht door bewoners er voor kan zorgen dat regels door bedrijven beter worden nageleefd.
De meeste omgevingsvergunningen worden door gemeenten verstrekt. De provincie gaat over de vergunningen aan ongeveer 850 bedrijven die wat groter en wat gevaarlijker zijn. De provincie houdt toezicht op die bedrijven en treedt op als er dingen niet in orde zijn. Dat gebeurt deels op basis van klachten.

2400 klachten
Jaarlijks komen er bij de provincie ongeveer 2400 klachten binnen. De provincie zegt dat klachten 'vrijwel altijd' aanleiding vormen voor een onderzoek, maar dat lang niet altijd een oplossing gevonden wordt voor de klachten. Daarom wil de provincie nu onderzoeken of bewoners een actievere rol kunnen spelen.

Werk besparen
De hoop is dat er uiteindelijk een beter contact tot stand komt tussen bedrijven en omwonenden. Volgens provinciebestuurder Johan van den Hout zouden zowel omwonenden als bedrijven daar voordeel van kunnen hebben. Ook zou het de provincie werk kunnen besparen als er minder geklaagd wordt.

Bedrijven waarvoor de provincie verantwoordelijk is, zijn bijvoorbeeld: Suiker Unie in Dinteloord, DAF Trucks in Eindhoven, Rendac in Son, HAK in Woudrichem en Vlisco in Helmond.