110 miljoen euro witgewassen, jonge Quote-miljonairs uit Geldrop en Best aangehouden

ROTTERDAM - Twee mannen (33 en 35) uit Geldrop en Best, een 35-jarige Zeeuw en een 60-jarige Belg zijn maandag aangehouden in een onderzoek naar witwaspraktijken. Het viertal zou 110 miljoen euro winst uit illegale online gokspelen hebben witgewassen.
De vier gebruikten ingewikkelde constructies waarbij Nederlandse en buitenlandse bedrijven betrokken waren.

Onderzoek ver genoeg gevorderd
De aanhouding van de vier is donderdag door justitie in Rotterdam bekendgemaakt. Het gaat onder meer om Michel Gregoire uit Geldrop, zijn broer Maurice Gregoire uit Terneuzen en om Stijn Flapper uit Best.

In mei dit jaar werd al bekend dat justitie onderzoek deed naar de drie jonge miljonairs. Het onderzoek was toen echter nog niet ver genoeg gevorderd om de verdachten ook aan te houden. Nu is dat volgens woordvoerder van het Landelijk Parket, Wim de Bruin, wel het geval.

Nog twee weken vast
De mannen worden sinds hun aanhouding maandag door de politie verhoord. Donderdag zijn ze voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Hij besliste dat de vier in elk geval nog twee weken vast moeten blijven zitten.

Het viertal wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen, valsheid in geschrift en overtreding van de Wet op de Kansspelen. Het voordeel voor de verdachten wordt door justitie geschat op dertig tot vijftig miljoen euro.

Beslag gelegd op tachtig huizen
In mei is al beslag gelegd op tachtig huizen en bedrijfspanden in Nederland, België, Spanje en Duitsland. Ook werd beslag gelegd op de inboedel van de huizen van de verdachten en op meer dan honderd bankrekeningen.

Michel Gregoire uit Geldrop wordt door justitie gezien als de hoofdverdachte in deze zaak. Hij zou actief zijn geweest in de handel in softdrugs. Het geld dat hij hiermee verdiende, investeerde hij in vastgoed en illegale gokactiviteiten. De man is met zijn broer Maurice aandeelhouder van verschillende Nederlandse bedrijven.

'Financieel adviseur'
De broers en medeverdachte Stijn Flapper uit Best zijn vermoedelijk direct betrokken bij illegale online gokspelen. De vierde verdachte is een 60-jarige Nederlander die in Turnhout woont. Hij is volgens justitie de financieel adviseur van de drie anderen. De man is directeur van een administratiekantoor.

Stijn Flapper en Michel en Maurice Gregoire staan alle drie in de Quote Top 100 van Jonge Miljonairs. Stijn Flapper heeft volgens Quote een vermogen van zo'n elf miljoen euro, de broers Gregoire hebben allebei drie miljoen.