Onthulling Gay Krant Best leidt jaren later tot vervolging van voormalig topambtenaar Demmink

21 januari 2014 om 18:10
nl
Voormalig topambtenaar Joris Demmink moet door justitie worden vervolgd op verdenking van misbruik van twee Turkse jongens. Dat besloot het gerechtshof in Arnhem dinsdagmiddag. Henk Krol meldde als hoofdredacteur van de Gay Krant deze verdenkingen al in 2003.
Geschreven door

De geruchten rond Demmink spelen al jaren. Zo dook zijn naam regelmatig op in verhalen van de Gay Krant en Panorama. Ook werd de topambtenaar vaak genoemd bij ontuchtzaken  met jongeren in het Eindhovense Anne-Frankplantsoen. Maar het bleef bij geruchten.Vooral Henk Krol uit Eindhoven heeft zich daar toen nadrukkelijk mee bemoeid. Desgevraagd wilde Krol dinsdag niet meer reageren op deze zaak.
Geen bewijsIn december vorig jaar besloot het OM dat er geen reden was om de oud-secretaris-generaal van justitie te vervolgen. Er was geen bewijs gevonden van ontucht met twee jongens in Turkije. De oud-topambtenaar verklaarde op het moment van de incidenten niet in Turkije te zijn geweest.
Nu zou er bewijs zijn gevonden dat Demmink wel degelijk in Turkije is geweest. De zaak rond Demmink kwam jaren geleden in de publiciteit door Henk Krol. In een artikel van de Gay Krant en het blad Panorama kwamen de eerste verhalen over deze zaak naar buiten.
Demmink ontkende in 2003In 2003 werden deze beschuldigingen al voorgelegd aan toenmalig secretaris-generaal Demmink van het ministerie van Justitie. Hij zei toen bezorgd te zijn over de publiciteit rond een topambtenaar op zijn ministerie.
Demmink, de hoogste ambtenaar van het ministerie, zei in 2003 dat hij zelf in elk geval niet de betrokken ambtenaar zou zijn. Hij kon zich toen ook niet voorstellen dat een andere ambtenaar de sekscontacten had, maar er zou intern wel over worden gesproken. De affaire Demmink kwam dinsdag ook ter sprake in het vragenuurtje met minister Opstelten van Justitie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.