De 'Psyche-logen': Voorstelling die raakt over psychische problemen
'De Psyche-logen' is een aangrijpende voorstelling die gaat over vijf krachtige vrouwen die worstelen met hun kwetsbaarheid. Heftige uit het leven gegrepen monologen worden afgewisseld met luchtige scenes die vermaken.
Voor sommigen zal het een 'feest der herkenning' zijn en voor anderen biedt het mogelijk nieuwe inzichten in de psyche van de mens. De vijf spelers en de regisseur hebben allemaal affiniteit met het thema. De één omdat ze zelf psychische problemen hebben gehad, de ander omdat ze het van dichtbij hebben meegemaakt bij vrienden of familie.
TaboeVolgens Nicole Wessel heerst er nog een groot taboe op psychische problemen. "Ik ben ooit aan mijn knie geopereerd, toen kreeg ik van iedereen een kaartje of een bloemetje. Toen ik thuis zat met een burn-out wisten mensen niet zo goed wat ze moesten zeggen en hoorde ik vaak niks. Ik merkte dat ze vooral bang waren om iets verkeerd te doen of te zeggen."
Door er een voorstelling over te maken, wil de theatermaker de dialoog aangaan. "We hebben ook een voorprogramma en een nababbel, in samenwerking met de GGZ. Door het onderwerp te laten zien op een podium, maar ook door het gesprek aan te gaan, willen we het bespreekbaar maken."
Geen zware kostDe voorstelling kent een zwaar thema, maar dat betekent niet dat er niet gelachen mag worden. "We maken een voorstelling die raakt en vermaakt", vertelt actrice Carla Kalhorn. "Het is niet de bedoeling dat mensen loodzwaar en verdrietig naar buiten gaan, er wordt ook gelachen."
In de voorstelling worden verschillende verhalen verteld. De aankondiging van de voorstelling maakt al veel los. "Als ik mensen benader op Facebook merk ik al hoe het leeft. Iedereen reageert anders, maar je merkt dat mensen het fijn vinden dat de voorstelling er is. Iedereen heeft ervaring met het thema", aldus regisseur Nicole Wessel.
BuurtcentrumDe voorstelling wordt gespeeld in het vernieuwde buurtcentrum ONS in de Bredase wijk Geeren-zuid Breda. ONS is een buurtinitiatief waar de bewoners zelf, zonder subsidie, het buurthuis onderhouden. De voorstelling speelt op 1, 2, 7 en 8 februari. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de voorstelling.