Udens beddenbedrijf Beter Bed nog altijd gebukt onder crisis

22 januari 2014 om 09:38 • Aangepast 24 april 2020 om 08:26
nl
Het Udens bedrijf Beter Bed sluit dit jaar de filialen van zijn ketens Slaapgenoten en Matrassen Concord in de Benelux. Het bedrijf ziet wat verbeteringen maar blijft last houden van de crisis. Consumenten geven op dit moment niet de voorkeur aan een nieuw bed of matras.
Profielfoto van
Geschreven door

Door zich te richten op de formules Beter Bed en BeddenReus hoopt het bedrijf de moeilijke marktomstandigheden in Nederland en België beter te kunnen doorstaan. Dat heeft de beursgenoteerde beddenspecialist woensdag bekendgemaakt.
Banen verlorenBestuursvoorzitter Ton Anbeek gaf in een toelichting aan dat het in totaal om circa veertig filialen gaat. Hoeveel banen er bij de operatie verloren gaan, kon hij niet zeggen. Beter Bed zal proberen personeel over te plaatsen naar andere winkels. Dat zal zeker niet in alle gevallen lukken, aldus Anbeek.
De sluiting maakt deel uit van de langer lopende strategie om het winkelbestand in Nederland aan de crisis aan te passen. In totaal sloot het bedrijf in de zes Europese landen waar het actief is vorig jaar 119 winkels (waarvan 72 filialen in Spanje).
Wel vertrouwen, nog steeds crisis    Anbeek bleef voorzichtig over de vooruitzichten voor dit jaar. "We zien wat verbeteringen, maar het blijft een vertrouwenscrisis. Een nieuw bed of matras is op dit moment voor veel mensen geen prioriteit'', stelde hij. Volgens de bestuursvoorzitter is nog niet aan te geven of er al dit jaar sprake zal zijn van een verbetering van de omzet.
Beter Bed hield ook vorig kwartaal last van de slechte economie en het lage consumentenvertrouwen. De omzet van het beddenconcern zakte in het vierde kwartaal met tien procent tot 90,8 miljoen euro.
CijfersDe opbrengsten van winkels die langer dan een jaar open zijn, nam met ruim negen procent af. Die vergelijkbare omzet kromp in Nederland met ruim zestien procent.
Beter Bed verwacht in heel 2013 een nettowinst te hebben geboekt van 8,2 miljoen euro. De winst, die 43 procent lager is dan in 2012, werd gedrukt door 7,5 miljoen euro aan eenmalige lasten. Die ontstonden door de sluiting van de twee ketens en andere reorganisatiekosten. In het vierde kwartaal verwacht Beter Bed quitte te hebben gespeeld.
Het bedrijfsresultaat zakte vorig jaar met ruim een derde tot 19,6 miljoen euro. Inclusief de eenmalige kosten halveerde het resultaat tot 12,1 miljoen euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.