Video

Opnieuw lijken uit de kast van kandidaat-raadslid Paul de Jong van GemeenteBelangen Breda

24 januari 2014 om 15:35 • Aangepast 22 november 2020 om 02:08
nl
Het in opspraak geraakte kandidaat-raadslid Paul de Jong uit Breda blijkt nog meer op zijn kerfstok te hebben. Half januari bleek al dat de 25-jarige kandidaat voor GemeenteBelangen een strafblad had, maar nu blijkt dat hij als tiener al veroordeeld is geweest voor diefstallen, inbraak, poging tot diefstal met bedreiging en aanranding. Dat blijkt uit een rapport van Reclassering dat in handen is van Omroep Brabant.
Profielfoto van
Geschreven door

Zijn partij GemeenteBelangen had indertijd een stevig gesprek met De Jong, maar die mocht wel tweede op de kieslijst blijven staan. "Er komen geen lijken meer uit de kast", beloofde lijsttrekker John Stubenitsky toen.
'Niet blij mee'Omroep Brabant zocht contact met Paul de Jong. Via Twitter laat het kandidaat-raadslid weten dat het hier gaat om een 'onrechtmatige publicatie' en dat dit inmiddels 'in behandeling van advocatenkantoor' is. Waarom het bericht van Omroep Brabant onrechtmatig zou zijn, wil De Jong niet zeggen.

Fractievoorzitter John Stubenitsky van GemeenteBelangen is uiterst verbaasd over het nieuws. "Ik wist niet dat dit speelde", aldus Stubenitsky. "Ik ben er niet blij mee als dit klopt. Ik wacht met mogelijke stappen tot duidelijk is of dit waar is."
Reactie burgemeester Van der VeldenBurgemeester Peter van der Velden vindt dat iedere partij zelf moet kiezen wie er op de lijst staat. "Het moet mogelijk zijn dat als iemand een fout heeft begaan en gestraft is, dat dit niet het hele leven lang wordt nagedragen", vertelt hij. "Het gaat er alleen even om dat daar ook grenzen aan zijn. En die grenzen moet de betreffende man of vrouw die zich wil kandideren realiseren. Datzelfde geldt voor de politieke partijen en bewegingen."
Of de kandidaat voor GemeenteBelangen zich heeft laten behandelen is niet bekend, maar in 2010 zat De Jong wel opnieuw twee maanden vast in een Duitse cel omdat hij met zijn auto een groep mensen had aangereden. Eén persoon raakte daarbij zwaargewond, twee anderen lichtgewond. Tegen Omroep Brabant vertelde De Jong toen zich te schamen 'voor wat er gebeurd is'.
Eerder werd ook al bekend dat De Jong in 2006 op het Valkeniersplein in Breda een vrouw had overvallen. Hij werd voor deze carjacking tot een gevangenisstraf veroordeeld. Hij zei toen dat hij sindsdien een ander mens is geworden.
De Jong was vaker in het nieuws de afgelopen jaren, onder meer met zijn Partij voor de Openheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.