Oud-topcrimineel John Jansen uit Breda is de geheime Sinterklaas

BREDA - Voormalig topcrimineel John Jansen uit Breda is de man die honderden Bredase arme gezinnen blij heeft gemaakt. Hij won 2,5 miljoen euro in de Staatsloterij en schonk een deel van het geld aan de Voedselbank in zijn stad om sinterklaascadeautjes te kopen. Jansen was lid van de beruchte Julietbende die in de jaren negentig terechtstond voor hasjhandel en ontvoering en afpersing van vooral criminelen.
Jansen wil uit de publiciteit blijven, maar vertelde zijn verhaal aan Omroep Brabant. Hij maakt zich druk om de armoede in Nederland en wil kinderen die het slecht hebben een leuke Sinterklaas bezorgen.

"Ik heb altijd geweten dat ik de loterij een keer zou winnen, en dat ik het geld zou weggeven", lacht hij, "en sterker nog, ik ga de loterij nog een keer winnen."

Open over zijn criminele verleden
Over zijn criminele verleden is hij heel open. "Kijk, de regels in dit land worden gemaakt door de rijken voor de rijken. Dan kan je met justitie in aanraking komen." Volgens de Bredanaar is lang niet alles wat over zijn verleden wordt geschreven waar. "Ik zat in de hasjhandel, ik heb bankovervallen gepleegd, maar ik heb grenzen. Ik heb nooit iemand vermoord."

De voormalige crimineel werkt op dit moment aan een boek over zijn leven. "Als ik terugkijk op mijn leven zou ik het zo precies weer overdoen. Ik heb echt nergens spijt van."

Robin Hood
De Bredanaar doet tegenwoordig meer aan liefdadigheid. Zo is hij de oprichter van  Easy Pawn, een stichting die zich inzet voor straatjongeren en ze onderdak biedt.

Maar daar ging het geld van zijn staatslot niet heen. "Maak je maar geen zorgen, die komen niets tekort."

Als een moderne Robin Hood helpt hij de armen. "Ik kom uit een gezin met acht kinderen. Het leven was bij ons geen vetpot. Ik weet hoe het is als met Sinterklaas de rijke kinderen in de klas de mooiste cadeaus hebben. Niet dat ik ooit wat tekort ben gekomen thuis, maar ik weet wel hoe het is als er weinig geld is."

Sinterklaasfeest
Bij de Voedselbank in Breda is iedereen erg blij met de gulle gift. "Bijna 500 kinderen krijgen nu een echte Sinterklaas. Dat is echt geweldig", zegt Marieke Oomen van de Bredase Vincentiusvereniging.

Die vereniging had al plannen voor een speciaal Sinterklaasfeest voor kinderen van ouders die afhankelijk zijn van de voedselbank. "We konden 75 kinderen blij maken, maar door deze gulle gift kunnen we nu ineens alle kinderen blij maken."

1 april
Ze dachten in eerste instantie dat het om een 1 aprilgrap ging, maar al snel werd duidelijk dat het serieus was. Hoeveel geld er is geschonken mag ze niet zeggen. Ook wil ze niet reageren op de gulle gever zelf.

"We laten dat helemaal aan hem over", zegt haar collega. "Echt, dat moet hij zelf weten of hij geld geeft. Wij zijn in ieder geval hartstikke blij. En de kinderen nog het meest. De rest er om heen is niet belangrijk."

Justitie onderzoekt ondertussen wel of Jansen nog vorderingen open heeft staan.