Lege zolderkamer over? Zes tips en tops voor het beginnen van je eigen hotel

27 januari 2014 om 18:51
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Lege zolderkamer? Oude caravan? 6 tips en tops voor het beginnen van je eigen hotel op Airbnb.com
Heb je een lege zolderkamer of wil je je hele huis verhuren als je zelf op vakantie bent? Het kan allemaal op Airbnb.com. De website bied goedkope slaapplaatsen aan in of rondom woonhuizen. Ook in Brabant schieten de Airbnb’s als paddenstoelen uit de grond. Van campers tot kastelen en van boten tot complete villa’s. Ook de Brabanders hebben de Airbnb ontdekt en verdienen op deze manier een leuk centje bij. Maar mag dat eigenlijk wel?
Geschreven door

Het principe is niet nieuw. Airbnb.com werd in 2008 in de VS opgericht en werd aldaar een groot succes. Inmiddels kun je een overnachting boeken in ruim 30.000 steden, zijn ze actief in 192 landen en boeken ruim vier miljoen mensen per jaar hun overnachting via Airbnb.com.
In de Brabantse steden zijn tientallen bnb's te vinden, maar ook het platteland en de dorpen zijn vertegenwoordigd op de website. Nieuwsgierig geworden en wil je zelf ook aan de slag? Wij geven je een aantal tips en tops!
Tops

  • Ben je niet erg bereist? Haal dan de wereld naar je toe! Je ontvangt gasten van over de hele wereld in je huis. Een goed gesprek of een gezamenlijke maaltijd is nooit weg. Geniet van rijsttafels, tapas of zelfgebakken pizza's aan je eigen keukentafel.
  • Ben je wel vaak op reis en staat je huis een lange tijd leeg? Verhuur je huis via airbnb en verdien op die manier een extra zakcentje voor je eigen vakantie. Je kan ook een huis huren bij een andere Airbnb-deelnemer en zo van huis ruilen. Een win-win situatie.
  • Airbnb is vrij veilig, alle bewoners en bezoekers krijgen een test waardoor ze kennismaken met elkaars interesses en leefstijl. Ook treden de huiseigenaren en de huurders van te voren met elkaar in contact. Daarnaast is de huiseigenaar via Airbnb verzekerd tot 700.000 euro per boeking. Ook kan er 24/7 contact worden opgenomen met Airbnb-portieren die je helpen wanneer er iets mis dreigt te gaan.


Tips

  • Je moet het ontvangen geld natuurlijk wel opgeven aan de belasting. Al het betalingsverkeer loopt via Paypal en kan niet zwart. Volgens de belastingdienst is de inkomstenbelasting voor het verhuren van een kamer tot 4.748 euro vrijgesteld. Echter valt commerciële kamerverhuur hier niet onder. Airbnb begeeft zich in een grijs gebied waar de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst vandaag niet exact antwoord op kon geven.
  • Woon je in (sociale)huurwoning? Dan is het verhuren via airbnb meestal een no-go. Kijk je huurcontract er nog eens op na, want in de meeste contracten is opgenomen dat het niet is toegestaan om de woning onder te verhuren.
  • Zorg dat je kamer of woning brandveilig is. Dit staat niet direct in de voorwaarden, maar is voor de veiligheid van de gasten wel een geruststellende gedachte.


Iedereen kan dus een kamer aanbieden en dat stuit hoteliers en Bed&Breakfast-eigenaren tegen de borst. "Ik heb een ontheffing van de gemeente, vergunningen, een KvK-inschrijving, btw-nummer, brandweercontrole, noem het maar op. Een airbnb'er hoeft of doet dat niet. Dat is niet helemaal eerlijk", aldus Ad de Laat, eigenaar van Bed& Breakfast Den Bosch.
Veiligheid van de gastWim van der Steen, general manager van het Mövenpick Hotel in Den Bosch sluit zich daar bij aan. "Ik juich het toe dat er meer toeristen komen naar de stad, maar de veiligheid van die gast staat voorop. Ik weet niet hoe dat in een Airbnb geregeld is."
Ad de laat heeft inmiddels de vragen neergelegd bij de gemeente Den Bosch. De gemeente doet binnen enkele weken uitspraak in een commissievergadering over de kwestie.

Wachten op privacy instellingen...