Hein Verbruggen: 'Lance Armstrong liegt als hij zegt dat ik op de hoogte was'

27 januari 2014 om 21:46 • Aangepast 22 november 2020 om 02:06
nl
Lance Armstrong liegt als hij tegen de media zegt dat Hein Verbruggen op de hoogte was van zijn positieve dopingtest tijdens de Tour de France. Dat zei de voormalig voorzitter van de internationale Wielerunie UCI uit Helmond maandagavond in het nieuwe programma Eén op Eén.
Profielfoto van
Geschreven door

Verbruggen reageerde voor het eerst op televisie op de aantijgingen van de dopingzondaar. De wielrenner beweert dat de Helmonder op de hoogte was van zijn positieve cortisonentest tijdens de Tour de France van 1999. "Hij liegt", vertelt Verbruggen in gesprek met interviewer Sven Kockelmann.
De voormalig voorzitter zou volgens Armstrong een positieve test onder de mat vegen door dat toe te schrijven aan een vervalst recept voor een steroïden bevattende zalf tegen zadelpijn. Verbruggen vindt deze uitspraken van de gevallen wielerheld 'onlogisch en ongeloofwaardig'.

Wachten op privacy instellingen...

CorruptieVerbruggen maakt zich overigens geen zorgen over de uitkomsten van een onderzoek dat UCI heeft ingesteld naar corruptie. Hij sprak van omgekeerde bewijslast. "Het is nu net: je bent een dief en bewijs maar dat het niet waar is.''
Hij ging verder: "Ik heb ook nooit een excuus gehad van Lance. Ja, ik ben teleurgesteld in hem", betreurt Hein Verbruggen. "Er is door dit alles geen contact meer tussen ons."

ErelidmaatschapVolgens Armstrong wilde Verbruggen voorkomen dat het imago van de wielersport onherstelbare schade opliep. Als de beschuldigingen van Armstrong kloppen, dan moet Verbruggen het erelidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgeven, vertelde het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg in november.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.