Eigenaar Cafetaria XL uit Eindhoven is boos op BNN: 'Wij zijn geen junkfoodlovers!'

30 januari 2014 om 16:10 • Aangepast 22 november 2020 om 02:03
nl
Harald van Ballegooijen is boos op BNN. Volgens de eigenaar van Cafetaria XL in Eindhoven is de fastfoodbranche in een kwaad daglicht gezet tijdens de opnames van de Nationale Eettest van BNN. “Wij zijn geen junkfoodlovers!”
Profielfoto van
Geschreven door

In het kader van het 50-jarig jubileum van Cafetaria XL, leek het Van Ballegooijen een leuk idee om met zijn personeel deel te nemen aan de Nationale Eettest. Met goede moed trok de ondernemer met zijn groep maandag naar Hilversum voor de opnames van het programma, waarin voedselkenners tegen elkaar strijden over hun kennis over voedsel. Maar eenmaal aangekomen op de plek van bestemming, gebeurden er 'enkele vreemde zaken'.
Vreemde gang van zaken"We moesten ons melden bij het bordje 'Fastfoodlovers'. Een vreemde benaming voor mensen die werkzaam zijn in onze branche, maar daar trokken we ons nog niet zoveel van aan", vertelt Van Ballegooijen.
Hij kreeg nog meer argwaan toen de tegenstanders in beroepskleding waren gestoken. Van Ballengooijen: "Terwijl in onze uitnodiging was vermeld dat we ons casual moesten kleden."

Wachten op privacy instellingen...

Toen de 'Fastfoodlovers' werden opgeroepen om plaats te nemen in de studio, vielen zij in de volgende verbazing. "Ons vak had de benaming 'Junkfoodlovers' gekregen. 'Fastfoodlovers' dekte de lading al niet, laat staan 'Junkfoodlovers'. Wij zijn serieuze ondernemers en ons voedselaanbod gaat verder dan een frietje met frikandel. Een geintje is prima, maar ik wil niet dat we als junks worden afgeschilderd", zegt Van Ballegooijen.
ProtestPatrick Nieuwveld, bestuurder van Vereniging Professionele Frituurders, die ook aanwezig was bij de opnames, besloot daarop de studio meteen te verlaten. Van Ballegooijen stapte naar de programmaleiding om zijn onvrede te uiten. BNN gaf aan dat het bord voor het vak niet te vervangen was, waarop de mensen in het vak besloten op te stappen.
"De programmaleiding schrok van onze boze reactie. Zeker toen bleek dat het vak bijna leeg zou zijn als we zouden opstappen. Ze deden alsof ze mijn bezwaren snapten, maar tegelijkertijd schuilden ze zich achter het brutale imago van BNN. Uiteindelijk werd mij zendtijd toegezegd, waarin ik het kon opnemen voor onze branche. Onder protest zijn we hiermee akkoord gegaan. Een leeg vak zou wellicht nog meer schade voor onze branche hebben aangericht."
Afwachten Halverwege de opnames riep presentator Paul de Leeuw Van Ballegooijen naar voren. "Dat was een prettig gesprek. Paul heeft ons daarna ook geen 'Junkfoodlovers' meer genoemd. Het is natuurlijk wel afwachten wat van dit gesprek uiteindelijk te zien is in de uitzending op 5 februari."
Na de opnames heeft Van Ballegooijen geen contact meer gehad met BNN. "We wachten de uitzending af. Als blijkt dat ons imago toch wordt geschaad, laten we het er niet bij zitten."
Reactie BNNBNN reageerde donderdagmiddag op het verhaal. "Junkfood, fastfood, what's in a name? Het zijn in ieder geval mensen die van een hamburgertje en een lekker patatje mayo houden. We hebben niemand in kwaad daglicht willen stellen, maar mensen moeten ook niet zo snel op hun teentjes zijn getrapt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.