In sneltempo beter leren golfen dankzij TrackMan

ESBEEK - De toppers in de golfwereld kunnen niet meer zonder: de TrackMan Launch Monitor. Een computerprogramma dat een golfer op 22 techniekpunten verbetert. Brian Griffiths uit Hilvarenbeek was in Nederland de eerste golfleraar die aan de slag ging met de Trackman. Hij en zijn leerlingen zijn er lyrisch over.
Het systeem TrackMan bestaat uit een computerprogramma en een radar die slagen op 22 punten analyseert. Het heeft het werk van de golfleraar drastisch veranderd.

Griffiths: "Voorheen was het zoeken in het donker. Maar nu krijg ik van TrackMan heel precies door wat er schort aan de techniek van mijn leerling. De snelheid waarmee ik tegenwoordig een golfer beter kan maken, is verbeterd met een factor drie."

Radarsysteem
TrackMan werd in eerste instantie gebruikt door fabrikanten van clubs. Zij gebruikte het systeem om de clubs te testen. Pas sinds enkele jaren wordt TrackMan ook door golfleraren gebruikt.

Het programma laat zien op welke punten de techniek van een golfer verbetert kan worden. Golftoppers zoals Tiger Woods, Rory McIlroy en Luke Donald kunnen niet meer zonder.

Apk voor golfers
Ook golfamateur Jan van der Meer uit Oisterwijk zweert bij het systeem van Trackman. Hij komt regelmatig bij Griffiths om te controleren of zijn swing nog goed is. Van der Meer ziet dat als een soort 'apk voor golfers'.

“Ik heb beter in de gaten wat ik verkeerd doe met mijn handen, mijn heup of met mijn draai. Dat verbetert mijn spel enorm. Voorheen werkte ik met een pro. Die keek op zicht wat ik verkeerd deed. Dat is bij mensen die nog niet zo goed kunnen spelen, niet erg. Maar als je onder handicap achttien komt, dan kun je dat op het blote oog niet meer zien. Dan heb je eigenlijk deze meetapparatuur nodig", aldus Van der Meer.