Video

Bezorgdheid om ‘explosieve mest’ in Moerstraten

1 februari 2014 om 20:36 • Aangepast 22 november 2020 om 02:01
nl
Omwonenden en milieuorganisaties zijn bezorgd over de uitbreidingsplannen van Biovergistingsinstallatie BioMoer in Moerstraten. De installatie is een samenwerkingsverband van boeren en tuinders waar mest duurzaam wordt omgezet in gas en vervolgens in elektriciteit. Eigenlijk heel milieuvriendelijk. Toch is er onrust, nu het bedrijf twee keer zo groot wil worden.
Profielfoto van
Geschreven door

Twee milieuorganisaties en enkele buurtbewoners vrezen nu voor een potentieel explosieve situatie, omdat er plannen zijn voor uitbreiding van de biovergistingsinstallatie. De biovergistingsinstallatie vergist nu 25.000 ton mest en restproducten uit de boerderijen. Er loopt nu een vergunningsprocedure voor 50.000 ton. Dat is nodig om minder mais te vergisten, maar meer gras.
LekkagesDie uitbreiding zou veel te groot en te gevaarlijk zijn voor omwonenden in het gebied. Zo zou er methaangas kunnen vrijkomen bij lekkages. En dat is levensgevaarlijk volgens de milieudeskundigen. Jim de Blank van natuur- en milieuvereniging Namiro laat dat zaterdagavond aan Omroep Brabant weten. De Blank maakt zich samen met de omwonenden zorgen over BioMoer in Moerstraten, op de grens van de gemeente Roosendaal en de gemeente Bergen op Zoom.
Margo Avenarius en Anneke Franken zijn van de Stichting tot Behoud van het Halsters Laag en Buitengebied Wouw. Ze wonen aan de Luienhoekweg, in het verlengde van de Biovergistingsinstallatie. Ze zijn bang voor de veiligheid, maar ook voor sluipverkeer van vrachtwagens.
BoerensamenwerkingDe vergistingsinstallatie staat in het buitengebied van Moerstraten. Eigenaren zijn vier boeren en tuinders. Het gaat om het tuindersbedrijf van Arno Loos, die aardbeien en asperges teelt. Hij gebruikt de warmte die vrijkomt bij het vergistingsproces voor het verwarmen van zijn kassen. Dat bespaart 1 miljoen kuub aardgas op jaarbasis. Ook het melkveebedrijf van Paul en Hilde Hulsen doet mee. De mest van de koeien wordt vergist in de vergistingsinstallatie. Melkveehouder Adri Maas en aspergeteler Cees van Tiggelen zitten ook in BioMoer.
Hartstikke veiligDe boeren vinden de zorgen van de omwonenden onterecht. "Ze hoeven zich geen zorgen te maken. Als wij hier toch met onze eigen gezinnen met kinderen wonen, dan is het toch zeker veilig", begint Arno Loos over de klachten en angsten van de boze buurtbewoners. "Wij voldoen aan alle moderne regelgeving en meer dan dat. Alles is hier hartstikke veilig."Volgens BioMoer is het een storm in een glas water. "Wij zijn hartstikke trots op ons bedrijf. Die mensen zijn van harte welkom hier om een rondleiding te krijgen. We hebben ze hier nog nooit gezien." Biomoer vindt de ophef sensatie. Arno Loos doet een oproep: "Stop met sensatie zoeken en kom bij ons op basis van argumenten."
Grote zorgenToch maakt Jim De Blank zich grote zorgen. "Het voelt niet prettig: staat daar een potentieel explosief in ons landschap?", vraagt hij zich af. Het biogas wordt in een generator omgezet in duurzame elektriciteit.

Wachten op privacy instellingen...

Per jaar levert een installatie ongeveer 16 miljoen kWh. Dat is genoeg voor meer dan zesduizend huishoudens, zeg maar alle mensen in Wouw, Heerle en Moerstraten zelf kunnen daar energie van krijgen. "Klinkt goed, zou je zeggen. Maar de installatie hoort in dit gebied helemaal niet thuis", aldus De Blank, die vreest voor het vrijkomen van methaangas als de installatie begint te lekken.Volgens de boeren is lekken zeer maar dan ook zeer onwaarschijnlijk. "Die kans is zo klein, nihil, alles wordt hier 365 dagen per jaar, 24 uur per dag gecontrolleerd. Overal zit een alarm op", legt Arno Loos uit. "Overheden zitten er ook bovenop dat het hier allemaal veilig is."
'Dodelijke slachtoffers'De Gelderlander schetste vorig jaar een dergelijk scenario. "Als zwavelwaterstofgas vrijkomt kunnen er tot op 170 meter van de risicobron dodelijke slachtoffers worden verwacht", aldus de krant. De Blank: "Informatie die je als lezer ongerust maakt. En Biomoer wil zijn capaciteit ook nog eens verdubbelen." Namiro krijgt steun van De Stichting tot Behoud van het Halsters Laag en het Buitengebied Wouw en de Brabantse Milieufederatie (BMF). Zij organiseren op 17 februari een informatieavond over dit onderwerp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.