RKC is PSV voor de derde keer op rij de baas in Waalwijk: 2-0

2 februari 2014 om 19:25 • Aangepast 22 november 2020 om 02:01
Voor het derde jaar op rij heeft PSV zich voor schut laten zetten in Waalwijk. De ploeg van trainer Philip Cocu moest met 2-0 buigen voor RKC, dat door die knappe zege de laatste plaats in de eredivisie weer overdroeg aan ADO Den Haag. Evander Sno was met twee treffers de gevierde man in het knusse Mandemakers-stadion, dat voor PSV een onneembare vesting lijkt geworden.

PSV moest het stellen zonder de geblesseerde huurling Bryan Ruiz. Luciano Narsingh verving de Costa Ricaan. In de beginfase van de wedstrijd was er geen ploeg die de regie in handen nam. Het spel ging heen en weer, maar echte kansen bleven in de eerste vijf minuten uit. Pas in de achtste minuut ontstond er dreiging en wel op de helft van PSV, nadat rechtsbuiten Romeo Castelen werd weggestuurd en via een korte dribbelactie Mitchell Schet in scoringspositie zette. Zijn poging was echter tevergeefs. Tien minuten later was het wéér RKC die gevaarlijk werd voor het doel van de bezoekers, maar doelman Jeroen Zoet stond een openingstreffer in de weg.

Matige eerste helftNa de twee kansen van RKC nam PSV weer het heft in handen. De Eindhovenaren creëerden na twintig minuten de eerste echte kans van de wedstrijd: rechtsbuiten Narsingh, de meest gevaarlijke aanvaller van PSV in de eerste helft, stuurde Memphis Depay weg die tot twee keer toe een schot op goal loste. Keeper Jan Seda zette knap zijn vuisten er tegenaan. De uitblinkende keeper zat de ploeg van Cocu nog een aantal keer in de weg. Hij had een prima redding in huis op een inzet van aanvoerder Stijn Schaars. De ploeg uit Eindhoven vergat na de kansen door te drukken.
In de laatste fase van de eerste helft kreeg de thuisploeg twee grote kansen opgelegd. Eerst werd Evander Sno alleen voor de keeper gezet en vervolgens trof Depay het aluminium. Beide doelmannen hielden hun clubs met enkele knappe reflexen overeind. Goed was het niet wat beide ploegen lieten zien. Regelmatig brachten de clubs zichzelf in de problemen met onzuivere passes. Er ontstond nog even een dubieus moment toen er aan het shirtje van Narsingh werd getrokken in het strafschopgebied. Scheidsrechter Bas Nijhuis wilde daar weinig van weten.

Sno, de grote manDe peptalk die Cocu in de rust gaf, hielp in de tweede helft weinig. PSV oogde en speelde behoorlijk slap. Geen bevlogenheid, weinig strijd. RKC verzuimde de eerste tien minuten om de halfslachtige start van de provinciegenoten af te straffen. Kort daarna namen de Waalwijkers alsnog de leiding. Sno kapte fraai Schaars uit en schoot, tussen de benen van Zoet door, de 1-0 tegen de touwen. De spelers van oefenmeester Erwin Koeman barsten na het doelpunt van het zelfvertrouwen en vochten voor iedere bal. Echte kansen werden alleen niet meer gecreëerd.
Het was PSV dat ondanks zwak spel toch een aantal behoorlijke kansen kreeg opgelegd. Zo joeg (wederom) Depay van dichtbij de bal wild over en waren Bruma en Narsingh in de gelegenheid om de stand op gelijke hoogte te brengen. In het laatste kwartier bracht Koeman de nieuweling Daniël de Ridder nog in het veld voor Castelen, maar die kon weinig inbrengen. PSV werd in de slotfase nog een aantal keer gevaarlijk, maar uiteindelijk gooide RKC de wedstrijd in het slot door opnieuw een prima doelpunt van Sno.
Wel matchwinner, niet man of the matchTot verbazing van velen werd niet Evander Sno, maar Sander Duits na afloop van de wedstrijd tot Man of the Match gekozen. Sno zelf had daar geen moeite mee. 'Ik scoor tweemaal, maar ook Sander speelde een prima wedstrijd. Eigenlijk was dit en overwinning van het collectief. En dan maakt het niet uit wie na afloop de bloemen krijgt'.

Door de nederlaag zijn de Eindhovenaren afgezakt naar de zevende plaats. RKC pakte drie kostbare punten in de strijd om degradatie en klimt uit de gevarenzone.