FC Den Bosch tuint in nepsjeik van PowNews, KNVB-voorzitter noemt uitspraken misselijkmakend

DEN BOSCH - Een financiƫle injectie? Graag! Een groter stadion? Nog liever! FC Den Bosch lijkt met alle plezier in te gaan op het aanbod van een nepsjeik, ingehuurd door televisieprogramma PowNews. De Bossche club zegt dat ze al wisten dat het een grap was.
PowNews nam met een verborgen camera gesprekken op tussen clubleidingen en een sjeik die zogenaamd interesse had in de club.

Voorwaarden geen probleem
De nepsjeik doet tijdens het gesprek alsof hij een bezwaar heeft tegen alcohol, homoseksualiteit en gelijke rechten voor mannen en vrouwen, de afgezant van FC Den Bosch lijkt daar welwillend tegenover te staan. Hij verzekert de nepsjeik dat er zeker geen homo's in de selectie spelen.

Verder kon trainer Ruud Kaiser worden ontslagen en zouden de clubkleuren en de naam kunnen worden veranderd, mocht de sjeik dat willen. Ook het betalen van spelers met zwart geld zou een mogelijkheid kunnen zijn.

'We wisten het'
Directeur Fred van der Hoorn ontkent dat de club in de grap is getrapt: "Wij wisten al lang dat het een grap was. We hebben een vrijwilliger naar die gesprekken gestuurd omdat we het al door hadden. Er zijn wel mailwisselingen geweest, maar daar gingen we nooit serieus op in." PowNews heeft de mailwisselingen [pdf 3,9MB] online gezet.

'We moeten dit repareren'
Toch begrijpt Van der Hoorn dat hij misschien iets uit te leggen heeft, zeker aan de trainer en de spelers. "We zullen dit moeten gaan repareren. Als het de beslissing is van het bestuur me te laten gaan, dan heb ik dat te dragen. Maar nogmaals, het is zo gegaan in de grap die is meegespeeld."

'Fred oprotten'
Bij de ingang van het stadion van FC Den Bosch hing dinsdagmorgen een spandoek met de tekst 'Fred oprotten'. Van der Hoorn had de leuze nog niet gezien, zo verklaarde hij tegenover Omroep Brabant. Ook Willem II en Cambuur zijn benaderd door de nepsjeik, maar deze clubs roken volgens PowNews meteen onraad.

Reactie KNVB
KNVB-voorzitter Michael van Praag zag de uitzending ook en noemt de gedane uitlatingen stuitend en misselijkmakend. "Natuurlijk is er in Nederland geen plaats voor geen-homo-garantie", reageert Van Praag op een vraag via Twitter. "Het is stuitend en misselijkmakend wat ik zag en hoorde. Ik ga het intern bespreken. Maar eerst moet Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal, red.) daarvoor terug zijn uit Brazilië."