Grote brand verwoest bedrijven Industriepark Vliedberg Vlijmen, blussen duurt nog hele nacht

3 februari 2014 om 19:14
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Foto: Martijn van Bijnen/FPMB
Omroep Brabant
Foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media
Omroep Brabant
Rook is tot in Tilburg te zien (foto: Roland van der Loos)
Omroep Brabant
Grote brand (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media)
Omroep Brabant
Foto: Aschwin Popelier
Omroep Brabant
Foto: Marcel Matthee
Omroep Brabant
Foto: Hermen Vreugdenhil
Omroep Brabant
Foto: Micha Paashuis
Omroep Brabant
Foto: Rob Rokven
Omroep Brabant
Foto: Twitter/xxkaatjeee
Omroep Brabant
Foto: Twitter/BruikyTom
Omroep Brabant
Foto: Anouk de Ronde
Omroep Brabant
Brandweer bij de brand (foto: Martijn van Bijnen/FPMB)
Omroep Brabant
Uitslaande vlammen (foto: Martijn van Bijnen/FPMB)
1/23 Eerste beelden van grote brand bij Riant Verhuur in Vlijmen
Een zeer grote brand heeft verschillende bedrijven verwoest op Industriepark Vliedberg in Vlijmen. De brand is inmiddels onder controle, maar het blussen duurt nog de hele nacht. Omwonenden wordt geadviseerd om ramen en deuren nog gesloten te houden.

De brand ontstond bij verhuurbedrijf Riant Verhuur en sloeg over naar naastgelegen bedrijven in hetzelfde gebouw. Een grote rookpluim was maandagmiddag in bijna heel Brabant te zien. Niemand raakte gewond.
Ontstaan door kortsluitingEigenaar Jan Kievits van Riant Verhuur denkt dat de brand is ontstaan door kortsluiting in een meterkast achter zijn zaak. "Het begon daar opeens te branden. Toen ben ik naar buiten gegaan en heb ik de brandweer gebeld. Maar toen was er al geen houden meer aan. Bijna vijfduizend vierkante meter is in vlammen opgegaan."
De politie kan nog geen uitsluitsel geven over de oorzaak van de brand. Dinsdag wordt daar onderzoek naar gedaan, zodra het vuur gedoofd is en onderzoekers veilig het gebouw in kunnen.[Tweet:body:https://twitter.com/EmileVaessen/status/430384232394141696]
Luchtalarm in VlijmenRond kwart over drie 's middags gingen in Vlijmen en omgeving de sirenes af. De brandweer riep uit voorzorg op ramen en deuren te sluiten. Uit metingen is gebleken dat bij de brand geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.
Omdat de brandweer nog lang blijft nablussen, wordt omwonenden geadviseerd om de hele nacht hun ramen en deuren dicht te houden. Door de kou slaat de rook 's avonds en 's nachts sneller neer.[Tweet:body:https://twitter.com/JanHamming/status/430359771624259584]
Gecontroleerd uitbrandenRiant Verhuur is gevestigd in een gebouw waar meerdere bedrijven zitten. Ook een interieurbedrijf en een attractieverhuurbedrijf werden in as gelegd. Ook een baan voor radiografisch bestuurbare auto's overleefde de brand niet. De brandweer laat het gebouw gecontroleerd uitbranden omdat de brandhaard te groot is om te blussen.
Uit verschillende bedrijven in het pand werden nog snel spullen weggehaald, om te voorkomen dat die verloren gingen. "Ik heb nog net een machine en twee aanhangwagens uit het pand kunnen halen", vertelt Bram de Korte van schoonmaakbedrijf Cleaning Plus. "De rest ben ik kwijt."
Chemische stoffen en gasflessenMet een watergordijn kon de brandweer voorkomen dat ook cosmeticabedrijf Koninklijke Sanders B.V., waar veel chemische stoffen zijn opgeslagen, vlam vatte. Ook een bedrijf waar gasflessen liggen opgeslagen, kon worden gered.
"Het is vanmiddag heel spannend geweest", vertelde burgemeester Jan Hamming van de gemeente Heusden, waar Vlijmen onder valt, maandag. "Het was indrukwekkend te zien dat er keihard is gewerkt om de brand onder controle te krijgen." Het nablussen van de brand duurt nog de hele nacht.
Rookpluim in heel Brabant te zienDe grote zwarte rookpluim die de brand veroorzaakte, was tot ver in West-Brabant te zien. Uit grote delen van Brabant kwamen foto's binnen van de rookpluim. Zelfs op de A15 bij Sliedrecht in Zuid-Holland was de rook te zien. Het verkeer had last van de rook. De afrit Nieuwkuijk op de A59 was lang afgesloten.
De gemeente Heusden riep mensen op om niet naar de plek van de brand toe te komen. Als inwoners afvalresten van de brand in hun tuin of op de weg vinden, moeten ze die laten liggen. Kinderen kunnen dinsdag wel gewoon naar school. [Tweet:body:https://twitter.com/MarcelMatthee/status/430336783889334272]
Veel brandweerwagensRiant Verhuur, waar de brand ontstond, verhuurt en verkoopt bouwmaterialen en feestartikelen. Brandweerwagens uit onder meer Vlijmen, Cromvoirt, Drunen, Vught, Oss, Den Bosch, Rosmalen en Uden werden opgeroepen om de grote brand te bestrijden. De brand brak uit rond kwart over twee 's middags.
De hulpdiensten schaalden vanwege de brand op naar GRIP 3. Dit betekent dat de burgemeester werd ingeschakeld en dat ook de Commissaris van de Koning is ingelicht. Na enkele uren werd teruggeschaald naar GRIP 2. Rond kwart voor vijf werd de stroom in het gebied rond de brand tijdelijk uitgeschakeld, omdat netbeheerder Enexis even bang was dat een verdeelkast in brand zou vliegen.
[YouTube:body:http://www.youtube.com/watch?v=lhAp9amaZlQ]

Wachten op privacy instellingen...