Video

Xtc-productie neemt fors toe, Brabant speelt centrale rol volgens justitie

13 december 2013 om 19:41
nl
Justitie ziet de xtc-productie in Nederland weer fors toenemen. Volgens de landelijk officier synthetische drugs, is de stijging sinds een half jaar weer duidelijk waarneembaar. Brabant speelt een hoofdrol in die stijging, omdat in onze provincie de kennis en ervaring zit, zegt ze.
Geschreven door

Drie jaar terug meldde justitie dat de productie van xtc in Nederland was gedaald. Waarom er nu weer een stijging is, kan landelijk officier synthetische drugs Neeltje Geldermans niet verklaren. Ze wijt het nu nog aan de enorme winsten die worden gemaakt.
'Veel geld mee te verdienen'"Het is een business waar veel geld in valt te verdienen. Er worden gigantische hoeveelheden geproduceerd en het eindproduct gaat de hele wereld over. Die pillen kosten in het buitenland veel geld en dat levert behoorlijk veel winst op."
Over de grote rol die Brabant speelt: "Dat is eigenlijk al sinds jaar en dag zo. Het gaat om internationale handel, waar je netwerken voor moet hebben en die netwerken zitten in Brabant", zegt Geldermans. Volgens haar zijn de kopstukken van de handel geen vreemden. Het zijn vaak jongens die zich ook bezighouden met de handel in cocaïne en hennep.
Sneller en makkelijkerBovendien is het voor criminelen aantrekkelijk om op xtc over te stappen. Ze hebben geen grote hoeveelheden stroom nodig, geen hennepplantjes en geen knippers. Bovendien is de productietijd een stuk korter. De netwerken hebben de criminelen al.
De stijging van de xtc-productie baseert justitie op het aantal drugsdumpingen dat toeneemt (in 2011 zestig gevallen, in 2013 het dubbele) en het aantal opgerolde drugslabs (24 in 2011 en 42 in 2013). In oktober trof justitie een megalab aan in Kruisstraat, bij Rosmalen. Daarnaast neemt justitie steeds meer grondstoffen in beslag, die worden gebruikt voor de productie van xtc.
Bezit grondstof strafbaarDie grondstoffen komen vooral uit China. Een van die stoffen is apaan. Voorheen was het bezit van apaan niet strafbaar. Tenzij aangetoond kon worden dat het gebruikt zou worden voor de productie van xtc. Vanaf het nieuwe jaar verandert dat. Dan is ook het bezit van apaan strafbaar.
Omdat er zoveel grondstoffen bij komen kijken, neemt ook het aantal dumpingen toe. Tot en met oktober waren er al 120 drugsdumps, vooral in Brabant. De provincie is al drie maanden bezig om een plan van aanpak op te stellen, maar dat heeft vertraging opgelopen door de vele partijen die erbij betrokken zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.