Video

Psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren kon moord op patiënt Vladimir niet zien aankomen

16 december 2013 om 21:12
nl
Psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren kon niet vermoeden dat een 27-jarige bewoner van de psychiatrische kliniek een andere cliënt zou vermoorden. Dat blijkt uit onderzoek door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) in opdracht van de GGZ-instelling.
Geschreven door

Volgens het onderzoek valt de medewerkers niets te verwijten: "Keuzes van de GGZ WNB zijn te volgen in het licht van gemaakte afspraken en passen binnen de gebruikelijke handelwijzen."
"Er zijn belangrijke aandachtspunten en er kunnen ook kanttekeningen worden geplaatst, maar deze zijn niet bepalend geweest voor de tragisch afloop van deze situatie. Op basis van risico-inschattingen en signalen kon de noodlottige afloop niet worden vermoed'', staat in de hoofdconclusie die de GGZ maandag heeft gepubliceerd.
Begraven aan 't WasvenVladimir werd vrijdag 18 oktober gevonden aan 't Wasven, nadat een man uit Dinteloord zich bij de politie had gemeld. De 27-jarige verdachte vertelde de politie dat hij het slachtoffer twee weken eerder had omgebracht en begraven. 
Het slachtoffer was niet meer opgenomen bij Vrederust, maar stond nog wel onder begeleiding van de GGZ. De verdachte zat in een gesloten afdeling en had beperkte bewegingsvrijheid. In overleg mocht hij de kliniek verlaten.
Vrederust aansprakelijk gesteldNabestaanden van de vermoorde patiënt hebben de psychiatrische kliniek aansprakelijk gesteld. Ze vinden dat er fouten zijn gemaakt waardoor de moord kon plaatsvinden.
Kort voor zijn dood werd de vaste klant van Vrederust geweigerd toen hij weer wilde worden opgenomen. Advocaat Tom Eskes vertelde maandag dat de patiënt werd geweigerd omdat hij in strijd met het advies van zijn psychiater zelf ontslag had genomen. "Maar de kliniek moest weten dat de zwakbegaafde cliënt de impact van zijn eigen beslissing niet kon overzien", aldus Eskes.
'COT-onderzoek is gestuurd'    De advocaat heeft geen goed woord over voor het 'gestuurde' COT-onderzoek. "Het is zeer teleurstellend en voegt niks toe. Ik heb geen antwoord gekregen op mijn vragen en het sterkt onze overtuiging dat de GGZ iets te verbergen heeft.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.