Dierenactivist Erwin Vermeulen uit Veldhoven botst met Japanse walvisvaarders

4 februari 2014 om 07:35
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/3 Sea Shephard in botsing op oceaan (beelden: www.seashephard.nl)
De Veldhovense dierenactivist Erwin Vermeulen is weer in aanraking gekomen met Japanners. Hij zat op de Bob Barker. Dat is een schip onder Nederlandse vlag van actiegroep Sea Shepherd dat zondag in botsing kwam met Japanse walvisvaarders. Dat zegt vader Ad Vermeulen tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

Volgens vader Ad blijft zijn zoon er vrij nuchter onder. "Hij is zich bewust van het risico, maar hij wil het doden van walvissen voorkomen."
Weinig schadeGeen van beide schepen liep ernstige schade op. Ook vielen er geen gewonden, meldt de NOS. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat de aanvaring onderzoeken.
Het Japanse kabinet vroeg maandag om actie van Nederland naar aanleiding van de botsing, die zondag ten zuiden van Nieuw-Zeeland in wateren niet ver van de Zuidpool gebeurde. De inspectie gaat kijken of er volgens de maritieme regels is gehandeld, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
SabotageVolgens de Japanners heeft Sea Shepherd zich schuldig gemaakt 'aan buitengewoon gevaarlijke sabotageactiviteiten'. Ze betitelen de actie als gevaarlijk en niet te rechtvaardigen. De Bob Barker ramde het Japanse harpoenschip opzettelijk, stelt Tokio.
Kapitein Peter Hammarstedt van de Bob Barker bestrijdt dit. Hij zei dat schepen van Sea Shepherd zonder enige aanleiding werden aangevallen door Japanse schepen. Aan boord van de verschillende schepen van Sea Shepherd zitten naast Erwin Vermeulen nog drie Nederlanders.
Eerder in Japan opgepaktIn december 2012 werd Erwin Vermeulen opgepakt als lid van Sea Sheperd. Tijdens een protestactie zou hij een medewerker van een dolfijnenresort een duw hebben gegeven. Na een hoop getouwtrek en een debat in de Tweede Kamer, sprak de Japanse rechtbank hem in februari vorig jaar uiteindelijk vrij.
In een interview met dagblad Trouw zei hij zeker van plan te zijn om weer terug te keren naar Taiji, de plaats waar op dolfijnen wordt gejaagd.

Wachten op privacy instellingen...