Oorlogsbunkers langs Boomdijk in Halsteren verhuisd naar nieuwe plek

5 februari 2014 om 16:35
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Omroep Brabant
De 2 bunkers langs de Boomdijk
Omroep Brabant
Militair monument tussen de aardappelen
Omroep Brabant
Sporen van verval
Omroep Brabant
De klaproos is het symbool van de Eerste Wereldoorlog
Omroep Brabant
Zijaanzicht van de bunker
Omroep Brabant
Betonrot en roest hebben toegeslagen
Omroep Brabant
Kijkgat of luchtgat in het dak
Omroep Brabant
Interieur
Omroep Brabant
De 'schuilplaats' op zijn nieuwe stek
Omroep Brabant
40.000 kilo beton en ijzer in de takels
Omroep Brabant
Hij past precies op zijn nieuwe plek langs de dijk
Omroep Brabant
De kuil voor de grootste schuilplaats
1/14 Oorlogsbunkers in Halsteren verhuisd naar nieuwe plek
Twee bijzondere bunkers uit de Eerste Wereldoorlog langs de Boomdijk in Halsteren zijn woensdag succesvol verplaatst naar een nieuwe plek. Het zijn voorzover bekend nog de enige bunkers uit de Eerste Wereldoorlog in Brabant.
Geschreven door

De bijna 100 jaar oude bunkers werden door een kraan uit de akker getild en meer tegen de dijk geplaatst. Volgens de gemeente Bergen op Zoom is zoiets nog nooit gedaan in Nederland en zijn de bouwwerken op de nieuwe plek in de Auvergnepolder nu beter toegankelijk voor het publiek. Er komt ook een informatiebord bij.
[Tweet:body:https://twitter.com/willemjanjo/status/431073035727015938]
Ze zijn in 1917 of 1918 gebouwd om een buitenlandse invasie te kunnen weerstaan. Nederland vreesde een aanval vanuit Zeeland. Maar die aanval kwam er nooit. De oorlog (1914-1918) ging aan ons voorbij.
ZeldzaamLangs de Zeeuws-Brabantse grens lagen vroeger meer van dit soort versperringen, ongeveer 40. Maar die zijn bijna allemaal opgeruimd. Deze bijna 100 jaar oude bunkers zijn dan ook vrij zeldzaam. Dichter bij de Tholenseweg liggen er nog 2 op particulier terrein. Ook in Willemstad ligt er nog zeker een.
Bunker?Beide gebouwen werden overigens indertijd geen bunker genoemd maar 'schuilplaats'. Het woord bunker is van Duitse oorsprong en werd pas later opgenomen in de Nederlandse taal, na de Tweede Wereldoorlog.
Aannemersbedrijf Oomen deed de takel- en hijsklus geheel belangeloos. Het werk was dagenlang voorbereid en het verliep gesmeerd. Er lagen in de akker speciale vloeren voor de hoogwerker, de graafmachine en de dieplader. Dat was nodig want de 'kleine' bunker weegt 20 ton (20 duizend kilo) en de grote het dubbele. De gebouwen hebben de verhuizing doorstaan.
ReactiesDe verhuizing werd door veel mensen gevolgd, onder hen diverse media en ook wat buurtbewoners. Boer Bovee, de eigenaar van het terrein, zei blij te zijn met de verhuizing. Hij moest altijd om de gebouwen heen ploegen, zaaien en oogsten.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...