Video

Wetsvoorstel Plasterk: Brabant blijft Brabant, totaal zeven provincies

5 februari 2014 om 08:51 • Aangepast 22 november 2020 om 01:59
nl
Alleen Brabant, Limburg en Friesland ontkomen aan een samensmelting met andere provincies. Dat staat in het wetsvoorstel dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat indienen. Nederland gaat in de toekomst weer uit zeven provincies bestaan. Brabanders reageren verheugd.
Profielfoto van
Geschreven door

In Brabant, Limburg en Friesland signaleert Plasterk een sterke eigen identiteit en de meeste weerstand tegen samengaan met een andere provincie, meldt De Telegraaf. "Er moet wel plaatselijk een wil zijn om dit te doen", aldus de minister.
WetsvoorstelIn het wetsvoorstel wil Plasterk de samensmelting van de eerste nieuwe provincie regelen: Flevoland, Utrecht en Noord-Holland gaan samen verder.
Hij wil ook dat Zeeland en Zuid-Holland met elkaar gaan praten, net als Gelderland en Overijssel en ook Groningen en Drenthe.
'Tijd over' CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen vindt het onzin dat Plasterk nieuwe provinciegrenzen wil trekken. "Hij moet weg van de tekentafël", zei ze.
"Het CDA snapt niet voor welk probleem dit een oplossing is. Op onze steun hoeft hij niet te rekenen. Laat Plasterk zich liever met echte problemen houden, zoals de enorme decentralisatie van rijkstaken."

Wachten op privacy instellingen...

Lange termijnEen woordvoerder van Plasterk onderstreept dat het samengaan van andere provincies naast de superprovincie bedoeld is voor de lange termijn. "Dat is niet voor deze kabinetsperiode."
De meeste Brabanders zijn opgelucht over het wetsvoorstel. "Ik denk dat het wel goed is. Brabant is een belangrijke economische motor van Nederland en het lijkt me goed dat we eigen bestuur kunnen blijven voeren. Ik denk dat Brabanders heel goed voor zichzelf kunnen zorgen."
'Apart soort volk'Toch worden hier en daar wel wat kanttekeningen gezet. "Ik voel me absoluut Brabander, maar ik weet niet of je op basis van identiteit provincies samen moet voegen, ik denk dat dat meer over economische redenen moet gaan", zei iemand.
Een ander denkt dat het ook niet goed zou komen als Brabant had moeten fuseren: "Brabanders zijn een apart soort volk, dat werkt niet." En sommige mensen denken alvast over de grenzen. "Misschien anders met Vlaams-Brabant erbij? Dat zou wel gezellig zijn!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.