Van dreigbrief tot kettingzaag: Brabantse wethouders en burgemeesters vaker slachtoffer bedreiging

6 februari 2014 om 12:45
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/4 Wethouder Wijdeven van Bernheze laat zich niet afleiden door bedreiging
Het huis van wethouder Rien Wijdeven van Bernheze wordt momenteel bewaakt. Dit nadat dinsdag een man werd opgepakt voor het bedreigen van de wethouder. Rien Wijdeven is niet de enige lokale Brabantse bestuurder die te maken heeft gekregen met bedreigingen. Zijn bekendste collega in deze is waarschijnlijk oud-burgemeester Fons Jacobs van Helmond.
Geschreven door

De Helmondse burgemeester werd vanaf november 2010 gedurende een periode van negen maanden bedreigd. De situatie was zo gevaarlijk dat hij drie weken in het buitenland moest onderduiken. In die tijd overwoog de Helmondse burgemeester zelfs af te treden.
Veel recenter is de bedreiging aan het adres van wethouder Ruud van den Belt van Geertruidenberg. De auto van de wethouder werd eind vorig jaar bekrast en hij kreeg anonieme telefoontjes. Ook werd binnen de gemeente een brief verspreid waarin Van den Belt in diskrediet werd gebracht.
Doodsbedreiging Van GijzelBurgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven kreeg in februari vorig jaar te maken met een doodsbedreiging. Een man zou tegen een reclasseringsmedewerkster hebben gezegd dat hij, als hij het geld ervoor had, een pistool zou kopen om daarmee Van Gijzel te beschieten.
In noordoost-Brabant was het in april 2012 maar liefst twee keer raak. Vanwege het dreigende faillissement van de scheepswerf in Grave kreeg wethouder Eric Daandels van Grave het destijds zwaar te verduren. Via de mail, telefonisch en via de website van de gemeente uitten diverse mensen hun frustraties waarbij erg op de man werd gespeeld.
Een week eerder ontving de Cuijkse wethouder Gerard Stoffels thuis een dreigbrief. Deze was geadresseerd aan 'dictator communist Stoffels'.
Het westen van de provincieEen man uit Steenbergen werd in 2012 in hoger beroep weliswaar vrijgesproken. Maar burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal zal de woorden van de man dat hij hem 'ging pakken' ongetwijfeld als een bedreiging hebben opgevat.  
In november en december 2011 was het tot slot nog twee keer raak in het westen van de provincie. Zo deed burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout aangifte van bedreiging door een man met een kettingzaag.
Even daarvoor werd wethouder Linssen van Bergen op Zoom op de internetsite van BN DeStem met de dood bedreigd. Een 59-jarige man uit Halsteren die bekende de bedreiging te hebben geplaatst, verklaarde later dat hij had verwacht dat zijn reactie niet op de site zou worden gezet.
Oud-burgemeester Fons Jacobs is donderdagmiddag te gast in Onder Ons op Omroep Brabant televisie om te praten over de impact van bedreigingen aan het adres van lokale bestuurders.

Wachten op privacy instellingen...