'Brabantse oud-militair De Peel: tumor door Hawk-luchtafweersysteem'

10 februari 2014 om 18:04
nl
Een oud-luchtmachtofficier uit Brabant stelt het ministerie van Defensie aansprakelijk voor een hersentumor die hij heeft opgelopen. De tumor zou veroorzaakt zijn door de straling van het Hawk-luchtafweersysteem waarmee hij jaren werkte. Dit meldt De Telegraaf maandagochtend.
Geschreven door

Acht van de tien Nederlandse Hawk-luchtafweersystemen stonden op Vliegbasis De Peel op de grens van Brabant en Limburg. De oud-officier werkte volgens de krant onder meer op De Peel. Hij zegt tot zijn afscheid in 1998 veelvuldig te hebben blootgestaan aan schadelijke straling van het wapensysteem.
Drie jaar geleden werd bij de ex-officier een niet te opereren hersentumor geconstateerd. Hij stelt het ministerie van Defensie nu aansprakelijk om in aanmerking te komen voor een invaliditeitspensioen. De oud-militair vertelt zijn verhaal ook in het ledenblad OpLinie van de militaire vakbond AFMP.
Advocaat Henk van der Meijden wil vanwege privacy niet te veel ingaan op de identiteit van de oud-militair. "Ik kan alleen bevestigen dat het een Brabander is", aldus de advocaat tegen Omroep Brabant.
Eerder al 160 militairen met klachtenDe Hawk-radar is inmiddels vervangen door de Patriots. Het systeem scheidde röntgen- en elektromagnetische straling af bij het speuren naar vijandelijke projectielen in de lucht. Bij Defensie meldden zich in 1998 al 160 militairen met gezondheidsklachten na werk met de Hawk.
In 2009 nog stelde staatssecretaris Jack van de Vries dat onderzoek naar het verband tussen kanker en het werken met de Hawk-radar geen zin had. Dit na onderzoek van vier deskundigen. Zij stelden vast dat om wetenschappelijke en praktische redenen niet kan worden vastgesteld of het werken met de Hawk-radar ook daadwerkelijk gevaarlijk is voor militairen.
Vliegbasis is niet meerSinds maart 2012 is Vliegbasis De Peel een kazerne van de landmacht. De basis heet voortaan de Luitenant-Generaal Best-kazerne.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.