Wethouder Schreurs onthult plannetje voor Eindhovense kunsthal bij opening nieuw schilderijendepot

10 februari 2014 om 17:18
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Eindhoven heeft een veililg plekje voor schilderijen: een depot met een triple A-status
Ruim 1500 schilderijen uit het opgeheven Museum Kempenland hebben een plekje gekregen in een nieuw depot bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. De temperatuur en de luchtvochtigheid in die ruimte kunnen nauwkeurig geregeld worden zodat de schilderijen voor vele jaren beschermd zijn.

Alleen: schilderijen zijn om te bekijken en niet om altijd achter slot en grendel te houden. Het is dan ook de bedoeling de schilderijen uit te lenen aan andere musea. De Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs broedt op een plannetje voor een kunsthal, vertelde ze maandagmiddag bij de opening van het nieuwe depot.
Zeker 22.000 voorwerpenDe collectie van Museum Kempenland is overgegaan naar de nieuwe organisatie Museum Eindhoven. In totaal gaat het om 22.000 voorwerpen. De afgelopen tijd zijn uit die collectie alle schilderijen gecontroleerd en geregistreerd. Ook zijn alle schilderijen met gammastraling behandeld om eventuele schimmels te doden. De werken, die nu weer in goede conditie zijn, worden in het gloednieuwe depot bewaard. Het Regionaal Historisch Centrum en de gemeente telden hier 140.000 euro voor neer.
Niet álle schilderijen bevinden zich trouwens in het depot. Een aantal is uitgeleend aan museum De Wieger in Deurne. Dat ziet Museum Eindhoven graag. Schilderijen zijn zoals gezegd gemaakt om ernaar te kijken. Een verantwoordelijke partij kan dan ook schilderijen uit het depot in bruikleen krijgen.
KunsthalWethouder Schreurs vertelde maandagmiddag dat ze nadenkt over een kunsthal voor Eindhoven. Een kunsthal is een veilige ruimte waar exposities kunnen worden gehouden zonder dat zo'n organisatie zelf een collectie opbouwt.
De Eindhovense kunsthal zou zich wat de wethouder betreft op de cultuurhistorie van de stad moeten richten en een samenwerkingsverband van een groot aantal organisaties moeten zijn.

Wachten op privacy instellingen...