Brabantse Milieufederatie hekelt plan veehouderij: ‘Provincie zet burgers in de kou’ - Omroep Brabant

Brabantse Milieufederatie hekelt plan veehouderij: ‘Provincie zet burgers in de kou’

10 februari 2014 om 17:58 • Aangepast 22 november 2020 om 01:55
nl
De Brabantse Milieufederatie is niet blij met de uitkomsten van het debat in Provinciale Staten over de toekomst van de veehouderij. Het BMF trekt de steun aan het plan in omdat er geen onmiddellijke veestop komt voor de overbelaste gebieden in De Peel en De Kempen.
Profielfoto van
Geschreven door

Directeur Nol Verdaasdonk vindt dat de provincie samen met de ZLTO de belangen van de vee-industrie boven de belangen van de Brabantse burger stelt. De provincie wil niet meteen een stop invoeren op het aantal dieren in 'veedichte gebieden', zo werd duidelijk tijdens het debat van vrijdag.
Verdaasdonk lijkt het vertrouwen in de ZLTO, waarmee hij kort geleden nog een veehouderijakkoord sloot, op te zeggen. "De ZLTO zegt wel te willen verduurzamen, maar gaat intussen rustig door met propaganda voor landbouw die in de verste verte niet duurzaam te noemen is."

Wachten op privacy instellingen...


'Vee-industrie groeit door'De BMF vreest dat boeren het komende halfjaar nog zullen gebruiken voor het aanvragen van vergunningen voor uitbreidingen. "Door onvoldoende maatregelen te treffen tegen het aanvragen van nieuwe uitbreidingsvergunningen krijgt grootschalige vee-industrie de kans door te groeien", meent de Milieufederatie.
Provinciebestuurder Yves de Boer zei vrijdag tijdens het debat dat gemeenten in overleg met boeren en omwonenden de problemen per overlastgebied moeten proberen op te lossen. Voor gebieden waar de overlast van de veehouderij te groot is, gaat wel een veestop gelden, vertelde De Boer.

Wachten op privacy instellingen...

BMF in actieDe BMF heeft weinig vertrouwen in het nieuwe plan. De organisatie verwijt de ZLTO en de provincie dat zij aanvullende eisen op het gebied van fijnstof hebben afgewezen. CDA, VVD en PVV zagen daardoor vrijdag kans die norm voor veehouders minder streng te maken dan VVD-gedeputeerde Yves de Boer had voorgesteld.
Verdaasdonk zegt dat er actie gevoerd gaat worden. "Nu blijkt dat het onderhandelingsproces niet de resultaten oplevert waar de Brabantse burgers op zitten te wachten, zal de BMF alles doen wat in haar mogelijkheden ligt om verdere groei van de vee-industrie te verhinderen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.