'Inzet kolonel Van Harskamp uit Rijen niet meegewogen bij intrekken verklaring van geen bezwaar' - Omroep Brabant
Video

'Inzet kolonel Van Harskamp uit Rijen niet meegewogen bij intrekken verklaring van geen bezwaar'

12 februari 2014 om 14:03 • Aangepast 22 november 2020 om 01:54
nl
De verdiensten en inzet van voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan, Richard van Harskamp uit Rijen, zijn te weinig meegewogen in het besluit om zijn 'verklaring van geen bezwaar' (VGB) in te trekken. Van Harskamp is daarom onterecht uit zijn functie gezet. Dat benadrukte zijn advocaat Michael Ruperti woensdag bij de bestuursrechter in Breda.
Profielfoto van
Geschreven door

De ex-kolonel moest weg bij Defensie vanwege twee veroordelingen. In 2010 kreeg hij een werkstraf van tachtig uur opgelegd voor de mishandeling van zijn vriendin en in 2011 moest hij een boete van vijfhonderd euro betalen omdat hij de ex van zijn vriendin zou hebben mishandeld met een baksteen.
Zonder VGB geen baanZonder VGB mag Van Harskamp niet meer in het leger functioneren. Daarom vecht de kolonel het besluit van Defensie bij de bestuursrechter aan.Ruperti wees er onder meer op dat Van Harskamp zelf hulp bij Defensie heeft gezocht voor zijn problemen en dat hij daar hard aan heeft gewerkt.
Van Harskamp zelf vindt dat hij genoeg heeft gedaan om recht te hebben op een VGB. "Ik heb professionele hulp gezocht, ik heb mijn boetedoening gedaan. Mijn naam is voor altijd besmet. Het is een politieke afweging, er moest een voorbeeld gesteld worden, zo voel ik het. Ik ben geen risico."
Volgens Advocaat Daalder van Defensie heeft een kolonel een voorbeeldfunctie. "Anders zouden we dit ook door de vingers moeten zien bij lagere rangen. Dat kan natuurlijk niet."

Wachten op privacy instellingen...

Kolonel kan zich niet beheersenDefensie vindt dat de kolonel te weinig in staat is zichzelf te beheersen. "Dat zal zich ook manifesteren in zijn functie", aldus Daalder.
Advocaat Ruperti vindt toch dat er rekening moet worden gehouden met de inzet van de kolonel. "Zijn uitzendingen naar Irak en Afghanistan zijn pittig geweest, dat heeft invloed. Daar gaat minister te snel aan voorbij. Gelijke monniken, gelijke kappen wordt hier te hard toegepast."
Steun'De massale steun nu van militairen voelt als kameraadschap, maar dat leeft kennelijk alleen bij hen. Reacties vanuit de top van Defensie hebben mij zeer geraakt', leest Richard van Harskamp voor tijdens in de rechtszaal. De rechter doet op 26 maart uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.