VIDEO

'De Motorrijder' van kunstenaar Hendrik Wiegersma is terug bij De Wieger in Deurne

12 februari 2014 om 16:26
nl
Bij Museum De Wieger in Deurne zijn maandagavond laat vijftig schilderijen afgeleverd. De werken komen uit Brussel. Ze zijn van de familie van de man die het museumgebouw ooit als woonhuis gebruikte: dokter-kunstenaar Hendrik Wiegersma. De schilderijen zijn een belangrijke aanvulling op de collectie van het museum.
Geschreven door

'De Motorrijder'. Het staat met zwarte viltstift op het bubbeltjesplastic. Hier staat nu een van de bekendste werken van Hendrik Wiegersma. Verreweg de meeste mensen kenden het van plaatjes. Nu kunnen ze in De Wieger naar het echte schilderij komen kijken. Toen het in 1928 voor het eerst werd geëxposeerd in Amsterdam trok juist dit werk nogal wat belangstelling. Het geeft het belang van de schenking aan.
HarleyVan de vijftig werken die het museum heeft gekregen, zijn er ongeveer twintig van Hendrik Wiegersma zelf. De dokter is zonder twijfel de bekendste kunstenaar uit Deurne. Het gebouw van De Wieger was in de eerste helft van de twintigste eeuw zijn woonhuis, zijn praktijk én zijn atelier. Vanuit hier deed hij op zijn Harley zijn rondes langs patiënten in de boerderijen in De Peel.
Ineke Wouters van De Wieger is enthousiast over de schilderijen die ze dinsdagmorgen aan het uitpakken is. De Wieger heeft al een dertigtal schilderijen van Wiegersma. "Maar bij de nieuwe werken zit veel dat we graag willen laten zien. De nieuwe werken zijn mooi en vaak kleurrijker dan de werken die we al hebben."
Jezus Bij de gift zit ook een christelijk tafereel: 'De doop van Jezus in de Jordaan'. Wiegersma zelf gaf dit werk het nummer 81. Eerdere genummeerde werken heeft hij zelf vernietigd omdat hij er niet tevreden over was. Kortom, De Wieger beschikt nu over het eerste werk dat Wiegersma zelf goed genoeg vond en dat is een mooi verhaal.
Bij de gift zitten ook werken van anderen. Bijvoorbeeld van Hendriks zonen Pieter en Friso die later zelf ook kunstenaars werden. En werken die op een andere manier in de collectie van de familie zijn terechtgekomen. Bij het museum gaan ze er nu mee aan de slag. Elk werk moet afzonderlijk worden bekeken en onderzocht en volgens de museumregels worden vastgelegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.