Video

Ireen Wüst tweede op 1000 meter in Sotsji: 'Superblij met zilver'

13 februari 2014 om 16:30 • Aangepast 22 november 2020 om 01:53
nl
Ireen Wüst is donderdagmiddag tweede geworden op de 1000 meter in Sotsji. Ze moest haar meerdere erkennen in de Chinese Hong Zhang. Zhang zette verrassend nog voor de dweil de snelste tijd neer: één minuut en 14,02 seconden. Wüst kwam uit op 1.14,69. "Ik ben superblij met zilver", zei de schaatsster uit Goirle na afloop.
Profielfoto van
Geschreven door

Margot Boer pakte net als op de 500 meter de bronzen plak (1:14:90). De winst van Zhang betekent het eerste schaatsgoud voor China ooit.
Wüst: diepe buiging voor Zhang"Ik heb nog nooit eerder 1.14 gereden op een laaglandbaan", zei Wüst na afloop. "Ik heb een heel knappe 1000 meter gereden. Ik wist van tevoren dat dit een zeer sterk deelnemersveld was. Zhang reed gewoon fantastisch hard. Daar moet je een diepe buiging voor maken vandaag."
Haar coach Gerard Kemkers was het daarmee eens. "Meer zat er vandaag niet in", zei hij. "De 1500 en 3000 meter en de ploegachtervolging waren voor Ireen de hoofdnummers. De 1000 en 5000 meter zijn extraatjes. Al was dit wel een afstand die ze graag had gewonnen, want deze gouden medaille heeft ze nog niet."

Wachten op privacy instellingen...

Sneller dan favorietenWüst moest weliswaar een dikke halve seconde toegeven op Zhang, maar klopte wel een leger aan favorieten. De Russische favoriete Olga Fatkoelina belandde met 1.15,08 net naast het podium (vierde). Lotte van Beek kwam met 1.15,10 tot de vijfde tijd. Marrit Leenstra, de vierde Nederlandse deelneemster, vond haar naam terug op de zesde plek: 1.15,15.
Heather Richardson en Brittany Bowe stelden teleur in Sotsji. De Amerikaanse vrouwen domineerden de eerste maanden van dit seizoen op de kilometer, maar kwamen nu niet verder dan de zevende en achtste plaats.
Succesvolste winterolympiër ooitMet deze medaille erbij is Wüst nu Nederlands meest succesvolle winterolympiër ooit. Zondag won Wüst overtuigend goud op de drie kilometer. Dat was haar derde gouden olympische medaille. Daarnaast heeft ze nu één zilveren en één bronzen plak.

Wachten op privacy instellingen...

Wüst evenaarde ook nog een ander record. Net als Atje Keulen-Deelstra en Yvonne van Gennip heeft ze nu een olympische medaille op drie verschillende afstanden. De medailles van Wüst en Boer op de 1000 meter waren de elfde en twaalfde plak voor Nederland op deze Olympische Spelen. Daarmee zijn het de succesvolste Spelen voor Nederland ooit.
Op jacht naar meer medaillesDe recordjacht van Wüst is nog lang niet afgelopen. De schaatster uit Goirle komt deze Olympische Spelen namelijk ook nog uit op de 1500 meter, vijf kilometer en de ploegenachtervolging.
Na de Spelen wordt Wüst sowieso gehuldigd in Goirle.

Wachten op privacy instellingen...

Lees alles over de Brabanders op de Olympische Spelen in Sotsji op omroepbrabant.nl/olympischespelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.