Wereldprimeur: paarden kunnen aan hun eigen Brabantse 'Red Bull' sportdrank om beter te presteren

LIEROP - Brabantse bewegingswetenschappers hebben een sportdrank ontwikkeld voor paarden. De 'Red Bull' is ontwikkeld voor paarden die een topprestatie moeten leveren en weer snel moeten herstellen. Het drankje kan het verschil maken tussen niets of een gouden medaille, bijvoorbeeld bij de olympische dressuurwedstrijden in Rio 2016.
De drank heet Healthy Horse Hydration en is de paardenvariant van bijvoorbeeld AA-drink, een drankje dat bijna iedereen gebruikt die een beetje sportief is. Het naar appels ruikende drankje is ontwikkeld door de HAS Den Bosch, het NHB Deurne en Sports en Technology Eindhoven.

Onderzoek en investering
In het onderzoek en de productie zitten veel geld en heel veel tijd. "Tussen het eerste idee en het opzetten van een productielijn zit twee jaar en vele tonnen aan investering", zegt wetenschapper Roald van der Vliet die samen met Sander Schreven het product ontwikkelde.

De twee wetenschappers zijn in Eindhoven ook nauw betrokken bij het Innosportlab in zwembad De Tongelreep.

Wereldprimeur
Vreemd genoeg was een all-in sportdrank voor paarden wereldwijd nog niet verkrijgbaar. Houders van wedstrijdpaarden moesten tot nu toe in de weer met allerlei middeltjes om een wedstrijdpaard de juiste voeding te kunnen geven.

Wat de receptuur is van Equana Healthy Horse Hydration wil Van der Vliet niet zeggen. "We voldoen aan wat wettelijk op een etiket hoort te staan, maar de samenstelling is top-secret, anders wordt het heel snel nagemaakt en dat willen we niet."

Het werkt
Dressuuramazone Jenny Schreven is één van de eersten die het product al gebruikt voor haar paard. "Ik kan het verschil goed merken. Dit is echt geen reclamepraatje, maar mijn paard is na een zware wedstrijd veel sneller hersteld dan voorheen."

Appeltjes
Om het voor paarden aantrekkelijk te maken hebben de wetenschappers het drankje de smaak en de geur van appels meegegeven. "In het begin zie je de paarden in een emmer met sportdrank ook happen naar de appels die er niet zijn. Daarna gaan ze drinken", zegt Van der Vliet.