Video

300 mensen uiten woede in protest tegen komst Bossche 'zwembadpedo' Benno Larue naar Leiden

16 februari 2014 om 14:43 • Aangepast 22 november 2020 om 01:52
nl
Honderden mensen hebben zich zondag verzameld bij de flat van Benno Larue in Leiden. Tientallen protesteren tegen zijn komst van de stad. De verhuizing van de pedoseksuele zwemleraar zorgt ook voor felle reacties op social media en internetfora. Zo vinden sommigen dat burgemeester Henri Lenferink van Leiden zijn ambt neer moet leggen.
Profielfoto van
Geschreven door

De Bossche pedoseksueel kreeg zes jaar cel voor misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. Eind 2013 kwam hij vrij. Zaterdag werd bekend dat Larue naar Leiden was verhuisd. Zijn nieuwe buren werden zaterdagavond pas op de hoogte gebracht door de burgemeester.
Honderden bij demonstratieOndanks een verbod van de gemeente zijn zondag toch honderden mensen naar zijn flat in Leiden gekomen. Volgens de NOS gaat het om tientallen demonstranten en honderden ramptoeristen. De advocaat van Benno Larue vindt de situatie mensonwaardig. De gemeente nodigde ze vantevoren uit voor een gesprek: "Iedereen in Leiden heeft het recht om te demonstreren. Je moet het wel van te voren melden", zei een woordvoerder van de gemeente.
Burgemeester Lenferink heeft geen verzoek gehad voor een betoging en "er is geen formele organisatie die zich heeft gemeld voor de demonstratie'', zegt de gemeente zondag. Agenten en de ME zijn op de been om de rust te bewaren. De protesterende massa roept "Pedo weg, pedo weg".
De burgemeester kwam zelf ook naar de demonstratie om de menigte toe te spreken. Hij ging achter gesloten deuren in gesprek met een groep buurtbewoners. Ook sprak hij met twee moeders die een Facebookpagina hadden opgericht met de naam 'BENNO L moet weg uit Leiden'. Bijna 3500 gebruikers van Facebook vinden de pagina leuk.

Wachten op privacy instellingen...

Ophef en woedeDe verhuizing zorgt ook voor een storm aan ophef op internet. Weblog GeenStijl wijst bijvoorbeeld op de zwembaden en speeltuinen in de buurt van de flat waar Larue woont. De reacties op de Facebookpagina liegen er niet om. Zo vinden de initiatiefnemers dat burgemeester Henri Lenferink meteen moet opstappen. In eerste instantie vanwege de komst van Larue, maar ook omdat hij in het verleden de komst van een motorclub naar Leiden tegen heeft gehouden.
Mensen die hun zorgen uiten over de haat op de Facebookpagina, zouden volgens de initiatiefnemers 'zo ziek als de pedofiel zelf' zijn. Ook politieke partij Leefbaar Leiden mengt zich in de discussie. Duo-raadslid Tomas Kok zegt op de Facebookpagina: "Het standpunt van Leefbaar Leiden is helder: Als Benno L. niet vertrekt, mag Henri L. vertrekken!"

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.