Ontmoetingscentrum Oisterwijk ontzegt 'iconische' pastoor (90) toegang: ‘Onbegrijpelijk respectloos’

16 februari 2014 om 21:06 • Aangepast 22 november 2020 om 01:51
nl
“Onbegrijpelijk respectloos.” Dat ontmoetingscentrum De Coppele de ‘iconische’ pastoor Harry Dumoulin (90) durft te weren, schiet bij veel inwoners en parochianen in het verkeerde keelgat. De Herpenaar reisde zaterdagmiddag af naar Oisterwijk om het vijftigjarig bestaan van 'zijn' Markusparochie te vieren. De speciale dag eindigde echter in een persoonlijk drama.
Profielfoto van
Geschreven door

Dumoulin had ‘ongelofelijk veel zin’ in dit weekend. De pastoor wilde in het ontmoetingscentrum in Oisterwijk in een korte toespraak alle parochianen bedanken die vroeger betrokken waren bij de Markusparochie. Maar het bestuur van het centrum wilde daar niets van weten en ontzegde hem de toegang.
Een aantal parochianen zag hoe Dumoulin 'door vier bestuursleden' werd tegengehouden. “Hij werd naar buiten gewerkt en kreeg nog een stootje na. Onbegrijpelijk respectloos”, laat Henny van Herck, die actief is in de zorg in Oisterwijk, verbolgen weten op haar blog.
'Geen fysiek contact'Frans Monchen, voorzitter van De Coppele, baalt van de ontstane ophef. Hij bevestigt dat de pastoor is weggestuurd, maar wil het verhaal graag nuanceren. "De beste man was op de hoogte dat het zaterdag niet mogelijk was om hem een podium te geven. We hadden een totaal ander programma gepland", laat hij zondag desgevraagd aan Omroep Brabant weten.
Hij gaat verder: "Toch wilde hij op eigen houtje naar binnen gaan met het idee dat hij de aandacht wel even op kon eisen. Op basis van eerdere ervaringen besloot de aanwezige directie hem de toegang te ontzeggen. Van fysiek contact was allesbehalve sprake. Dat is feitelijk onjuist."

'Ik ben er even klaar mee'Toch blijft de pastoor pal achter het verhaal staan dat Van Herck publiceerde, zo laat hij weten. Hij vindt het 'vreselijk' wat er is gebeurd en wil niet meer naar Oisterwijk komen. Verder wilde hij inhoudelijk weinig zeggen over de gebeurtenis. "Ik ben er voor nu even klaar mee", reageert hij geraakt.
Van Herck sprak zondag wat langer met de pastoor. "Ik voelde zijn pijn toen ik hem vandaag sprak. Hij is een icoon in Oisterwijk en heeft ontzettend veel betekend voor onze gemeenschap. Harry was blij dat het verhaal nu op internet staat."
Dinsdag overlegAanstaande dinsdag gaan de directieleden van De Coppele met elkaar in overleg. Voor voorzitter Monchen is dit verhaal nog niet klaar. "We bekijken dinsdag of excuses gepast zijn. Ik begrijp de teleurstelling van de pastoor, het is jammer dat de dingen zo zijn gegaan."
Harry Dumoulin is de oprichter van de toenmalige Markusparochie, de naam van de parochie in de wijk Westend, voordat deze werd samengevoegd met de Petrus. De ouderenmiddag van De Coppele kwam tientallen jaren geleden uit zijn koker.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.