Kliniek Eindhoven over toename verslaafde gamers: ‘Ze gebruiken veel drugs en verwaarlozen zichzelf’

16 februari 2014 om 22:58 • Aangepast 22 november 2020 om 01:51
nl
Het aantal jonge gamers dat hulp zoekt bij een kliniek omdat ze verslaafd zijn aan computerspelletjes is de afgelopen twee jaar met 66 procent gestegen. Dat meldt de NOS zondagavond na een rondgang langs acht verslavingsinstellingen. Directeur Jan Willem Poot van de Eindhovense kliniek Yes We Can Clinics maakt zich zorgen om de groei.
Profielfoto van
Geschreven door

Volgens Poot gebruiken verslaafde gamers veel drugs en verwaarlozen ze zichzelf, schrijft de NOS. "Het aantal uren dat ze gamen neemt toe, soms wel achttien uur per etmaal."
De gamers zijn bovendien jonger, en hun verslaving is zwaarder. De acht klinieken behandelden in 2011 samen 256 jonge gamers met een verslaving. In 2013 was dat aantal gestegen tot 426. En waar het drie jaar geleden meestal ging om jongeren van vijftien jaar en ouder, daar gaat het volgens de NOS nu soms om kinderen van tien, elf of twaalf jaar.

Wachten op privacy instellingen...

Intensieve behandeling Yes We CanJongeren, docenten en ouders zouden via school meer voorlichting moeten krijgen over gameverslaving, vinden de klinieken. Dat beaamt teamcoach Marius Nabuurs van de Tielse kliniek Iriszorg. "Veel ouders en docenten denken te lichtzinnig over de oplossing: trek de stekker eruit en dan is het klaar. Maar zo werkt het niet." Een gameverslaving moet volgens hem op dezelfde manier worden behandeld als een alcohol- of drugsverslaving.
In 2012 werd een tweede kliniek van Yes We Can geopend voor verslaafde jongeren. Dankzij die tweede kliniek kunnen er voortaan jaarlijks 500 jongeren worden geholpen. Het is een particuliere GGZ jeugdinstelling voor jongeren tussen de dertien en eenentwintig jaar oud.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.