Video

Zilveren avondmaalstel gestolen uit kerk Son: 'We kunnen uit ieder kommetje drinken'

17 februari 2014 om 10:32 • Aangepast 22 november 2020 om 01:50
nl
De dienst in de protestantse kerk in Son werd zondag noodgedwongen op extra sobere wijze gevierd door een inbraak. Met eenvoudige glazen en borden, in plaats van het zilveren avondmaalstel. Dat werd zaterdagnacht namelijk gestolen. Predikant Bas Stigter reageert laconiek. "Het is jammer, maar we kunnen uit ieder kommetje drinken en eten van ieder bord."
Profielfoto van
Geschreven door

De dieven vernielden een glazen deur van de Kerk van de Eenheid in Christus aan de Zandstraat om binnen te komen. De schade die ze achterlieten in hun zoektocht naar kostbaarheden is enorm. "Blijkbaar dachten de inbrekers dat er heel veel te halen valt in een kerkgebouw. Maar dat is niet zo."

Deur opengebroken met brandblussers"Mijn werkkamer zit op slot, maar zo'n beetje iedereen in de parochie weet waar de sleutel hangt. De dieven blijkbaar niet", aldus Stigter. "Zij gingen de deur met grof geweld met brandblussers te lijf. Om vervolgens niets van waarde te vinden."
Ook de brandvrije kasten waar het archief van de kerk wordt opgeborgen, moesten het ontgelden. "Met schoppen en ander gereedschap zijn de kasten opengebroken", zegt Stigter. "Daar moeten ze zeker een uur mee bezig zijn geweest."
'Iedereen herkent de stukken'De predikant denkt dat het zilveren servies, waarmee brood en wijn wordt geserveerd tijdens de viering van het avondmaal, niet veel zal opbrengen. "Iedereen herkent de stukken, dus ze raken het vermoedelijk helemaal niet kwijt. Wie weet wordt het ergens in een container gedumpt, en dan is de kans best groot dat we het nog terug krijgen."
Stigter noemt de inbraak in het godshuis 'jammer', maar hij blijft er verder nuchter onder. "Ik kan me voorstellen dat een inbraak bij iemand thuis veel meer inpact heeft, met al die persoonlijke spullen."
RespectloosKerkbeheerder Pier Greydanus zegt ook dat er in een protestantse kerk niet veel te halen valt. "Wij hebben niet zoals in een katholieke kerk offerblokken of devotionalia. Wel een zilveren avondmaalsstel." Greydanus vindt inbreken in een kerk sowieso niet kunnen. "Dat is respectloos en hoort niet, zoals je ook geen oude mensen in hun scootmobiel berooft."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.