Opluchting over aanstaande transfer Toivonen: 'Een transfer uit een jongensdroom'

EINDHOVEN - Met het aanstaande vertrek van Ola Toivonen naar Stade Rennes lijken alle betrokkenen blij. Of beter gezegd; opgelucht. De Zweed was al lang uitgekeken op PSV, terwijl PSV wilde voorkomen dat Toivonen aan het einde van zijn contract gratis de deur zou uitlopen.
Hoe anders was de sfeer in de winterstop van 2009, toen Toivonen uit handen van Willy van der Kuijlen het PSV-shirt kreeg en een contract voor 3.5 jaar tekende. PSV had met de toen 22-jarige Zweed een talentvolle spits overgenomen van Malmö FF, die in Eindhoven voor de broodnodige goals moest zorgen.

Schwalbe
Bij zijn debuut voor PSV, in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda, scoorde Toivonen nog niet. Wel  kreeg hij een gele kaart wegens een schwalbe. Een voorteken wellicht voor de reputatie die Toivonen in Nederland zou krijgen, want buiten Eindhoven was hij al snel niet geliefd. Teveel gebaartjes, teveel schwalbes en teveel geniepige overtredingen, aldus de criticasters.

De eerste PSV-treffer van Toivonen werd gemaakt in Doetinchem, waar De Graafschap met 0-3 verslagen werd. In totaal zou Toivonen 71 goals voor PSV in officiële wedstrijden scoren. Eerst als spits, later als middenvelder.
Niet naar Liverpool
Zijn prestaties bij PSV in zijn eerste contractjaren bleven niet onopgemerkt. Tal van clubs toonden interesse in de speler die inmiddels ook Zweeds international geworden was. Zo sloeg PSV een lucratief bod van Liverpool af.

Elleboogstoten
Geleidelijk aan verslechterde de reputatie van Toivonen. Elleboogstoten en nonchalant, ogenschijnlijk ongeïnteresseerd gedrag irriteerde veel voetbalvolgers.  Toen de Zweed liet merken bij PSV te willen vertrekken, keerden ook steeds meer PSV-supporters zich van hem af.

Iedereen leek dan ook opgelucht toen de afgelopen zomer Norwich City flink in de buidel wilde tasten om Toivonen over te nemen. Die transfer ketste echter af omdat Toivonen hoopte op een 'grotere' club. Die kwam er niet, zodat hij nu uiteindelijk genoegen moet nemen met het bescheiden Stade Rennes. De transfer naar de Franse club is rond: Ola Toivoinen heeft een contract bij de club getekend voor 3,5 jaar.


Meer over dit onderwerp:
toivonen psv liverpool stade rennes