Twintig ton zware tank uit Overloon reist af naar Kunsthal in Rotterdam

OVERLOON - Tref je maandag een tank op de Brabantse wegen aan? Schrik niet. De Cromwell-tank is van het Oorlogmuseum Overloon en reist af naar de Kunsthal in Rotterdam. De tank wordt daar onderdeel van een Tweede Wereldoorlog-expositie. Het metalen gevaarte werd maandag om één uur 's middags opgehaald bij het museum in Overloon.
Daar ging de nodige moeite aan vooraf. Een zware hijskraan moest de tank maandagmiddag rustig op een dieplader takelen. De tank wordt momenteel naar de landmachtbasis in Garderen vervoerd. Dinsdag wordt de tank vervolgens gelost bij de Kunsthal in Rotterdam. Over drie maanden, als de expositie op haar einde is, keert de tank weer terug naar Overloon.

Grootste stuk van expositie
De Cromwell-tank uit Overloon is veruit het grootste object dat een plaats heeft gekregen in de Rotterdamse expositie. De tank is het enige object dat buiten komt te staan. Het gevaarte bleef in 1944 achter in het gebied rond de tankslag bij Overloon en is een vaste waarde in het Brabantse oorlogsmuseum.

De tentoonstelling, de Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen, wordt op 4 februari geopend door Koning Willem-Alexander. Oorlogsmusea en herinneringsinstellingen geven hiervoor enkele objecten uit hun collectie in bruikleen. Ook het Kamp Vught draagt een steentje bij. Voor het publiek is de tentoonstelling te bezoeken van 5 februari tot en met 5 mei.

Spot de tank
Mocht je de tank daadwerkelijk tegenkomen op het wegdek, schroom dan niet een foto te maken. Wie het plaatje plaatst op de Facebook-pagina van de expositie maakt kans op twee kaartjes voor de tentoonstelling.