Biesbosch Museum Werkendam verdwijnt in 2015 onder de grond

WERKENDAM - Het Biesbosch Museum in Werkendam gaat komend najaar dicht en vernieuwd in 2015 weer open. Het museum verdwijnt deels onder de grond en komt op een eiland te liggen.
De sloop en wederopbouw van het museum start in september van dit jaar, nu al echter zijn imposante graafmachines rond het museum bezig. Als het museum in 2015 weer opengaat zal het op een eiland liggen en alleen via bruggen bereikbaar zijn. De museumgebouwen zullen deels ondergronds aangelegd zijn, maar bovengronds zijn het groene piramides in het landschap.

Meer bezoekers
Het hele project kost een slordige zes miljoen euro waarvan de provincie ongeveer de helft betaald. De drie miljoen euro die de provincie eind vorig jaar beschikbaar stelde was 'het startsein' voor de hele operatie.

Directeur Peter van Beek denkt door de verbouwing ook heel wat meer bezoekers te gaan trekken dan huidige 30.000 die nu jaarlijks het museum bezoeken. "Als het museum weer opengaat en we ook de functie van bezoekerscentrum erbij krijgen, dan verwacht ik rond zeventigduizend mensen te trekken."

Getijdenpark is mini-Biesbosch
Niet alleen de collectie van het museum wordt aangepakt ook het terrein er omheen. Het museum krijgt buiten een getijdenpark. Dat is een exacte kopie van de Biesbosch in miniformaat, van dertig bij dertig meter.

"Kinderen kunnen dan aan de slag met sluisjes en dijkjes en kunnen met eigen ogen zien - en ingrijpen - hoe tot in de jaren zeventig de getijden verliepen in de Biesbosch."

Jammer genoeg komt de uitbreiding in 2015 ook terug in de entreeprijs. Nu kost een kaartje nog 3,75 euro maar het gaat waarschijnlijk zeven euro worden.