Raad Boxmeer steunt burgemeester Van Soest na aantijgingen over aannemen van dure geschenken

20 februari 2014 om 21:39 • Aangepast 22 november 2020 om 01:48
nl
Burgemeester Karel van Soest van Boxmeer heeft donderdagavond steun gekregen van de gemeenteraad. Eerder op de dag kwam Van Soest in opspraak, omdat hij dure geschenken aangenomen zou hebben. Boxmeers eerste burger heeft dit altijd ontkend en noemde het zelfs 'lariekoek'.
Profielfoto van
Geschreven door

Tijdens de raadsvergadering, die al langer voor deze avond gepland was, legde Van Soest een verklaring af over de 'dure geschenken'. Na zijn verklaring sprak de gemeenteraad zijn vertrouwen in Van Soest uit.
Donderdagavond stalde hij de geschenken uit tijdens de raadsvergadering en vertelde dat een taxateur hem vertelde dat de geschenken 'enkele tientjes' waard zijn in plaats van de beweerde tienduizenden euro's.

Wachten op privacy instellingen...

'Beleefdheidscadeautjes'Volgens de burgemeester staan 'in de rariteitenkast van iedere gemeente dergelijke uitgewisselde cadeaus'. "Het zijn beleefdheidscadeautjes, niets meer. Je kunt je dus afvragen waarom hierover vragen gesteld moesten worden in de gemeenteraad", zo zei hij vrijdagmorgen tegen Omroep Brabant.
De aantijgingen komen van een voormalig zakenpartner van de gemeente Boxmeer. In een brief van het bedrijf GVZ Projects wordt gesteld dat Van Soest en de voormalig wethouder Jos de Graaf de afgelopen jaren dure cadeaus hebben gekregen van een Chinese delegatie waarmee de gemeente contact had.
Chinees keramiekVolgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om relatiegeschenken, die bij officiële bezoeken uit beleefdheid over en weer worden uitgewisseld. In dit geval zou het onder meer gaan om een Chinees keramiek theepotje.
Volgens de woordvoerder is de gift ook gemeld aan het college van burgemeester en wethouders. "Dat gebeurt altijd bij relatiegeschenken", aldus de woordvoerder. Ze noemt de affaire een 'storm in een glas water'.
3000 euro van Chinese delegatieOverigens loopt er momenteel wel een onderzoek van justitie naar voormalig wethouder De Graaf van Boxmeer. Hij heeft een bedrag van 3000 euro gekregen tijdens onderhandelingen met dezelfde Chinese delegatie.
Hij gaf dat geld na een paar dagen terug, maar omdat hij het niet had gemeld, moest hij aftreden als wethouder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.