Blogger over vliegbasis Gilze-Rijen: 'Je moet wel gek zijn als je hier landt'

21 februari 2014 om 13:32 • Aangepast 22 november 2020 om 01:47
nl
"Je moet wel een beetje gek zijn als je landt op dit vliegveld", dat zegt het internationale weblog Sploid over vliegbasis Gilze-Rijen. Volgens de blogger Jesus Diaz heeft het Nederlandse vliegveld een van de laagste aanvliegroutes ter wereld. Een woordvoerder van de vliegbasis benadrukt dat de blogger zich geen zorgen hoeft te maken. "Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel."
Profielfoto van
Geschreven door

"De vliegtuigen komen zo laag aanvliegen dat je denkt, dat ze het wegdek raken van de weg die voor het vliegveld ligt. En dat is ook een keer echt gebeurd", zo schrijft blogger Diaz.

Wachten op privacy instellingen...

Schade viel meeDaarbij verwijst de blogger naar een incident van bijna drie decennia geleden. In 1987 zou een militair vliegtuig de grond hebben geschampt. Maar de schade viel toen mee.
Iemand die reageert op het blog, beweert gestationeerd te zijn geweest op de vliegbasis. "De verkeerstoren kon het verkeer op de bij het vliegveld gelegen weg laten stoppen, omdat het de verkeerslichten kon bedienen. Sommige mensen kozen ervoor het rode verkeerslicht te negeren."
Veiligheid staat vooropDe woordvoerder van de basis bevestigt dat de verkeerstoren de stoplichten kan bedienen.
"Grote toestellen als de Antonov landen maar zelden. Dat is altijd verbonden aan een missie. Zeker dan gelden er allerlei veiligheidsmaatregelen. We kunnen altijd het verkeer vanuit hier regelen en bij dergelijke toestellen staat er dan ook altijd een mannetje bij het begin van de baan die op de vogels, de mensen, fietsers en het andere verkeer let. Veiligheid staat bij ons voorop. Daar hameren wij echt op." Buitenlandse bloggers hoeven zich volgens de vliegbasis, geen zorgen te maken.
Laagvliegende vliegtuigen en helikopters bij de basis zorgen bij omwonenden al jaren voor veel overlast. Huizen die dichtbij het vliegveld liggen, liepen schade op door de trillingen die laagvliegende Chinooks veroorzaken. Daarom kregen de omwonenden een schadevergoeding.
Andere blogsSploid is niet het enige buitenlandse blog dat over de lage aanvliegroute van Gilze-Rijen schreef. Ook The Aviatonist wijdde er een blog aan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.