Klacht over bekendmaken woonplaats Benno Larue door NRC Handelsblad

23 februari 2014 om 12:12 • Aangepast 22 november 2020 om 01:46
nl
De Bond van Wetsovertreders (BWO) wil dat de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) zich uitspreekt over het artikel in NRC Handelsblad, waarin de woonplaats van de veroordeelde oud-zwemleraar Benno Larue uit Den Bosch bekend werd gemaakt.
Profielfoto van
Geschreven door

Daarom heeft de bond een klacht ingediend over de publicatie, zo liet de BWO zondag weten. "Het gaat de BWO niet om het inperken van de persvrijheid, maar het publiceren van de woonplaats heeft zeer grote consequenties voor de zedendelinquent nu en in de toekomst'', stelt de bond die opkomt voor ex-gedetineerden.
Volgens een woordvoerder wil de bond weten hoe ver de raad vindt dat een medium mag gaan in dit soort gevallen. De RvdJ kan geen sancties opleggen als er in zijn optiek verkeerd is gehandeld en een medium dus ook niet dwingen tot een rectificatie.

Klacht NRCDe raad is puur een oordelend orgaan dat bekijkt 'of met een publicatie grenzen van de journalistieke ethiek zijn overschreden', zo staat op de website van de RvdJ. De klacht is pas zaterdag verstuurd, liet de woordvoerder van de BWO weten.
Vandaar dat nog niet duidelijk is of de klacht in behandeling wordt genomen en wanneer de zaak eventueel dient.
Ophef LarueNadat bekend werd dat Larue in Leiden woonde, onstond er veel onrust. Honderden buurtbewoners protesteerden en sommige Leidenaren stelden een ultimatum. De oud-zwemleraar is niet welkom in tien Brabantse gemeenten, omdat een aantal van zijn slachtoffertjes daar wonen.
De pedoseksueel kwam eind 2013 vrij en sindsdien is er veel ophef over waar hij moet wonen. Larue werd veroordeeld tot zes jaar cel voor het misbruiken van tientallen zwakbegaafde meisjes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.