Minister moet wietteelt nu echt toestaan, vindt Eindhovense vereniging voor opheffing wietverbod

UTRECHT - De Eindhovense organisatie Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is blij met het manifest 'Joint Regulation', maar plaatst ook enkele kanttekeningen. Het manifest, een initiatief van de gemeentes Eindhoven, Heerlen en Utrecht, is vrijdag in Utrecht ondertekend door 35 gemeenten en pleit voor regulering van wietteelt.
Volgens het VOC moet het manifest aanleiding zijn voor minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om de productie van wiet toe te staan. Opstelten gaf vrijdag aan dat hij niet van zijn standpunt afwijkt. "Ook al komen er tien manifesten, het antwoord blijft vol overtuiging nee", was de reactie van Opstelten tegen de NOS. De minister sprak duidelijke taal en gaf aan dat gemeenten met zijn standpunt moeten leren leven. "Ik ga erover en zij niet."

Regulering slecht voor imago
Regulering van wietteelt helpt niet volgens de minister, die bijval krijgt van het Openbaar Ministerie en de politie. Ook zou regulering niet goed zijn voor het imago van Nederland in het buitenland. Opstelten wil wel graag met de burgemeesters blijven praten om overlast nog meer te bestrijden.

Het VOC is het eens met de centrale boodschap van het manifest om een landelijk stelsel in te voeren van gecertificeerde en gereguleerde wietteelt. Toch mist de organisatie enkele punten in het manifest, waaronder de kleine thuisteler die een paar plantjes heeft voor persoonlijk of medicinaal gebruik.

Kanttekeningen
In het manifest stellen de burgemeesters voor om de opsporing en bestraffing van illegale wietteelt aan te scherpen als wietteelt wordt gereguleerd. Het VOC vindt dat de aanpak beperkt moet blijven tot criminele organisaties, waardoor de thuisteler buiten schot blijft.

Verder heeft het VOC kritiek op de passage in het manifest over de hoge thc-percentages. Thc is chemische stof in wiet die zorgt voor het rustgevende effect. Het VOC zegt dat het gemiddelde thc-gehalte daalt en in strijd is met de huidige beeldvorming.

Van Gijzel is voor regulering
De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel pleit voor regulering van wietteelt. "De drooglegging in Amerika heeft geleid tot een grootschalige criminaliteit, die daar nog steeds is." Van Gijzel ziet parallellen met de huidige drugscriminaliteit. Reguleren trekt de angel uit die criminaliteit, aldus de burgemeester en zijn collega's.

'Joint Regulation' is ondertekend door de Brabantse gemeenten Eindhoven, Breda, Gilze en Rijen, Heusden en Tilburg.