Oorlogsbunkers langs Boomdijk in Halsteren verhuisd naar nieuwe plek

HALSTEREN - Twee bijzondere bunkers uit de Eerste Wereldoorlog langs de Boomdijk in Halsteren zijn woensdag succesvol verplaatst naar een nieuwe plek. Het zijn voorzover bekend nog de enige bunkers uit de Eerste Wereldoorlog in Brabant.
De bijna 100 jaar oude bunkers werden door een kraan uit de akker getild en meer tegen de dijk geplaatst. Volgens de gemeente Bergen op Zoom is zoiets nog nooit gedaan in Nederland en zijn de bouwwerken op de nieuwe plek in de Auvergnepolder nu beter toegankelijk voor het publiek. Er komt ook een informatiebord bij.Ze zijn in 1917 of 1918 gebouwd om een buitenlandse invasie te kunnen weerstaan. Nederland vreesde een aanval vanuit Zeeland. Maar die aanval kwam er nooit. De oorlog (1914-1918) ging aan ons voorbij.

Zeldzaam
Langs de Zeeuws-Brabantse grens lagen vroeger meer van dit soort versperringen, ongeveer 40. Maar die zijn bijna allemaal opgeruimd. Deze bijna 100 jaar oude bunkers zijn dan ook vrij zeldzaam. Dichter bij de Tholenseweg liggen er nog 2 op particulier terrein. Ook in Willemstad ligt er nog zeker een.

Bunker?
Beide gebouwen werden overigens indertijd geen bunker genoemd maar 'schuilplaats'. Het woord bunker is van Duitse oorsprong en werd pas later opgenomen in de Nederlandse taal, na de Tweede Wereldoorlog.

Aannemersbedrijf Oomen deed de takel- en hijsklus geheel belangeloos. Het werk was dagenlang voorbereid en het verliep gesmeerd. Er lagen in de akker speciale vloeren voor de hoogwerker, de graafmachine en de dieplader. Dat was nodig want de 'kleine' bunker weegt 20 ton (20 duizend kilo) en de grote het dubbele. De gebouwen hebben de verhuizing doorstaan.


Reacties
De verhuizing werd door veel mensen gevolgd, onder hen diverse media en ook wat buurtbewoners. Boer Bovee, de eigenaar van het terrein, zei blij te zijn met de verhuizing. Hij moest altijd om de gebouwen heen ploegen, zaaien en oogsten.
Meer over dit onderwerp:
bunkers halsteren boomdijk eerste wereldoorlog