Onmachtig RKC verliest met 4-0 van AZ

2 maart 2014 om 18:21 • Aangepast 22 november 2020 om 01:41
Een onmachtig RKC speelde zondag een kansloze wedstrijd tegen AZ. De ploeg van trainer Dick Advocaat boekte voor eigen publiek een royale overwinning, 4-0. Door de nederlaag neemt RKC de 16e plaats in met 26 punten, net boven NEC (25) en Roda JC (22).
Profielfoto van

Binnen 20 minuten had de thuisclub, als enige Nederlandse ploeg nog actief in Europa, de wedstrijd eigenlijk al beslist. Gouweleeuw opende in de 9e minuut de score, nadat een voorzet van Nemanja Gudelj door de schutterende RKC-defensie was geglipt. De verdediger kon de bal vervolgens bij de tweede paal intikken. Viergever zette zelf de aanval op waaruit hij even later de 2-0 maakte. De AZ-aanvoerder was attent toen de bal na een schot van Aron Jóhannsson voor zijn voeten viel.

Grote schoonheidDe thuisclub creëerde de ene na de andere kans, maar keeper Jan Seda voorkwam tot aan de rust verder leed voor RKC. In de tweede helft was er echter geen houden meer aan voor de Tsjechische sluitpost.
Steven Berghuis tilde de score in het eerste kwartier na rust naar 4-0. Vooral zijn tweede treffer was van grote schoonheid. De aanvaller krulde de bal op schitterende wijze in de kruising. Berghuis kreeg in de slotfase een publiekswissel.

Erwin Koeman: 'Moeten onze kop houden'Trainer Erwin Koeman noemde de wedstrijd tegen AZ de slechtste onder zijn leiding. "Ik ben verbijsterd, we deden maar wat. We zullen deze week toch anders gaan benaderen. Ik ben verantwoordelijk en wat we vandaag hebben laten zien is onwaardig. Spelers zijn altijd teleurgesteld als ze een keer niet in de basis staan of op de tribune gezet worden, maar ik denk dat we nu onze kop moeten houden en alleen maar moeten werken. Wat dat betreft ben ik er klaar mee."