Gemeenteraad Werkendam gaat toch akkoord met bergen oorlogsvliegtuig Lancaster

WERKENDAM - De in de Tweede Wereldoorlog in Werkendam neergestorte Engelse Lancaster wordt toch geborgen. De gemeenteraad stemde daar gisteren mee in. Het Engelse vliegtuigwrak ligt al bijna zeventig jaar in een polder net buiten Werkendam.
In het wrak liggen mogelijk de resten van sergeant John Keogh. Het vliegtuig moet weggehaald worden vanwege de komst van een bedrijventerrein. "We weten dat hij er niet zelf uit is gekomen," vertelt Arie Kappert van de Luchtmacht. Kappert adviseerde de gemeente om toch over te gaan op berging. Maar tot voor kort leek het erop dat een meerderheid van de raad de plek juist met rust wilde laten.

Daarop ontstond een storm van protest. De gemeente ontving verschillende brieven van mensen die vonden dat de gevallen sergeant een waardig graf verdient. Uiteindelijk ging de SGP overstag. Doordat deze partij het standpunt veranderde, ontstond een meerderheid voor de berging.

Monument op plek crash
Tegenstanders van de berging vinden dat het wrak met rust moet worden gelaten en dat er een herdenkingsmonument op de plek moet komen. "Waarom heeft het zo lang moeten duren? Kon het dan niet eerder," vraagt Theo Meijboom van de SGP zich af. Zijn partij stemde uiteindelijk toch voor de berging, maar was tot voor kort tegen. "Gezien de heftige reacties uit de samenleving lijkt dit toch beter."

De berging van het vliegtuigwrak vindt op zijn vroegst dit najaar plaats.