Cuijkse wethouder Jeroen Joon pleit in Den Haag voor verplichte sportlessen op basisschool

CUIJK - Wethouder Jeroen Joon van de gemeente Cuijk wil dat basisscholen verplicht worden sport op het lesprogramma te zetten. Tijdens een hoorzitting woensdag in de Tweede Kamer zei wethouder Joon dat de basisscholen in Cuijk en elders in het land te weinig aandacht besteden aan bewegingsonderwijs.
“De scholen maken geen keuze voor sport”, zei Joon. De gemeente Cuijk heeft zelf al enkele sportambtenaren aangesteld om kinderen op scholen meer te laten bewegen. Volgens de wethouder is dat echter niet voldoende om te zorgen voor een gezonde leefstijl. Hij wil dat scholen minimaal 2,5 uur per week bewegingsonderwijs geven. "Ik heb gepleit voor de aanstelling van een vakleerkracht", aldus Joon. Hij was gevraagd om de situatie in Cuijk  toe te lichten in de Tweede Kamer.

Peanuts
Het rijk zou daar ook extra geld voor beschikbaar moeten stellen. Joon rekende woensdag de Tweede Kamer voor dat 2,5 uur sport op scholen per week het kabinet per jaar 315 miljoen euro kost. “Dat is echt peanuts vergeleken bij de miljarden die uitgegeven worden voor gezondheidszorg en sociale zaken”, meent de wethouder. "Een vakleerkracht verdient zich dubbel en dwars terug."