Leidse buren wisten niet van komst pedoseksueel Benno Larue

LEIDEN - De nieuwe buren van de Bossche pedoseksueel Benno Larue waren niet op de hoogte van zijn komst naar een ouderenflat in Leiden. Ze werden pas zaterdagavond door de burgemeester op de hoogte gesteld, terwijl Larue al een paar dagen in de flat woonde.
Burgemeester Henri Lenferink van Leiden informeerde de gemeenteraad vrijdagnacht in een geheime brief over de komst van Larue. De raad voelde zich voor het blok gesteld, maar dat geldt al helemaal voor directe buren. Buurtbewoners buiten de flat werden helemaal niet op de hoogte gesteld. Dat is zondag alsnog per brief gebeurd.

Lenferink zegt bewoners niet eerder te hebben geïnformeerd omdat hij de rust wilde bewaren. Toen geruchten de kop opstaken over de verblijfplaats van Larue, besloot de gemeente toch omwonenden te informeren. "Wij wilden wat ervaringstijd om te kijken of het goed zou gaan en daarna de stad informeren. Die ervaringstijd is ons niet gegeven", zegt een woordvoerster.

Niet welkom
Veel Brabantse gemeenten wilden de veroordeelde pedoseksueel geen onderkomen aanbieden. De voormalig zwemschoolhouder kreeg zes jaar cel voor het misbruiken van tientallen zwakbegaafde meisjes. Vorige zomer kwam hij voorwaardelijk vrij. Toch werd hij snel weer opgepakt omdat hij zich niet aan afspraken hield. 

De gemeente Leiden stond daar wel voor open. In alle stilte is gewerkt aan de verhuizing van Larue. Maar juist door anderen niet te informeren over de komst van een pedoseksueel naar de buurt heeft de Leidse burgemeester fout gehandeld, zeggen buurtbewoners. Zij protesteren zondagmiddag bij de ouderenflat tegen de komst van Larue.

Kinderrijke buurt
In de Leidse Fortuinwijk wonen veel kinderen en zijn een aantal scholen gevestigd. "Ik kan me voorstellen dat het voor ouders met kinderen geen prettig idee is als een pedoseksueel in de buurt woont. Mijn buren hebben twee kleine meisjes", zegt een buurtbewoonster. "Die mensen moeten toch ergens wonen", zegt een ander. Larue blijft maximaal voor een jaar in Leiden wonen.

De lokale partij Leefbaar Leiden zegt een motie van wantrouwen in te dienen tegen de burgemeester. Zij vinden het handelen van Lenferink onacceptabel.