VIDEO

Arrestatieteams rukken 2000 keer per jaar uit, dode als in Boekel 'hoogst uitzonderlijk'

4 maart 2014 om 16:44
nl
Zo'n tweeduizend keer per jaar rukken arrestatieteams uit in Nederland: drie tot vier keer per dag. Hooguit een of twee keer per jaar valt er een dode. "De laatste twee tot drie jaar is er niemand om het leven gekomen", aldus Jaap Timmer van lectoraat Veiligheid en Sociale Cohesie van Windesheim.
Geschreven door

Uit een sectie bleek dat 45-jarige Martijn Smits om het leven kwam door een kogel uit zijn eigen geweer. Timmer, die veel over arrestatieteams weet, loopt niet vooruit op wat er in Boekel gebeurde. "Dat moet onderzoek uitwijzen", stelt Timmer. Wel kan hij toelichten hoe het arrestatieteam ter werk is gegaan maandagnacht.
'Meteen naar de melding'Als de eerste melding binnenkomt bij de politie en er is sprake van levensbedreigende omstandigheden, dan wordt meestal ook het arrestatieteam al ingelicht. Timmer: "Er zijn meerdere arrestatieteams in Nederland. Hoogstwaarschijnlijk is een team uit de regio zuid opgetrommeld. Een team bestaat meestal uit acht leden en een commandant. Die rijden meestal rechtstreeks, in tweetallen als het kan, naar de melding toe. Normaal zijn ze binnen een half uur ter plaatse."
Het arrestatieteam neemt het dan over van de plaatselijke politie. "Zij zijn beter uitgerust om met de situatie om te gaan. Zo hebben ze kogelvrije vesten en helmen maar ook kogelvrije schilden. Ook hebben ze effectievere bewapening en hebben ze speciale granaten bij zich. Op de beelden van de schietpartij zijn bijvoorbeeld ook meerdere laserpunten te zien. Die zijn afkomstig van speciale pistoolmitrailleurs."
'Afleidingsmanoeuvre'Op de beelden van de schietpartij is te zien hoe het arrestatieteam ter werk gaat. "Je hoort bijvoorbeeld enkele zware knallen. Dat zijn afleidingsexplosieven die worden gebruikt om een raam of deur te forceren. De knallen zorgen voor een schrikeffect waardoor de man binnen wordt afgeleid. Het arrestatieteam weet dan precies hoe ze moeten handelen", aldus Timmer.
[YouTube:body:http://youtu.be/8WqV4yBj_2Y]
Na de knallen zijn diverse leden van het arrestatieteam vermoedelijk naar binnen gegaan. "Dan is het nog maar de vraag wat zich precies heeft afgespeeld. Het arrestatieteam probeert de verdachte te overmeesteren. Zo wordt geschoten met speciale kogels die niet doden maar tijdelijk verdoven. Hierna kan hij in de boeien worden geslagen."
'Mee tot de cel'Normaal wordt een verdachte levend ingerekend. "Dan wordt deze geboeid en geblinddoekt. Vervolgens wordt de verdachte afgevoerd naar de cel. Dan gaan een paar leden van het arrestatieteam ook mee. In het geval van Boekel controleren ze ook het hele huis op eventuele boobytraps. Daarna wordt het huis overgedragen aan de plaatselijke politie."
"Het lichaam van de omgekomen Martijn Smits zal worden overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor verder onderzoek. Een ander korps zal het interne onderzoek leiden in Boekel, niet de politie Brabant-Oost. Als een agent gewond raakt, wordt het onderzoek overgenomen door een andere politie-eenheid."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.